Берјан: Српски амбасадори никад јединственији

Срна
Берјан: Српски амбасадори никад јединственији

САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је српски амбасадори нису никада били јединственији у одбрани интереса српског народа и наступу на међународној сцени.

Берјан је изјавио да са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић нема никакву директну сарадњу ни контакт, те да постоје примјери када је ресорно министарство потпуно игнорише његове дописе и ставове по питањима која нарушавају процес помирења конститутивних народа у БиХ, на шта је више пута указивао.

Он је у интервјуу за Срну рекао да се са своје стране труди да комуникација са Министрством иностраних послова у Савјету министара буде професионална, али да мора признати да са друге стране постоји поприлична пасивност и неразумијевање када дође до одређених ситуација.

Он је додао да са Турковићевом не постоји никаква директна сарадња и комуникација, те да она, поред неких незваничних најава, никада није посјетила Јапан, иако је недавно боравила у неким сусједним азијским земљама.

“Нажалост, свједоци смо константне самовоље, непоштовања институције Предсједништва БиХ и противуставног ђеловања овог министра, чија ретроградна реторика и дјеловање продубљује подјеле међу конститутивним народима у БиХ. Веома често се српским амбасадорима шаљу неспроводиве инструкције, директно уперене против интереса српског народа”, нагласио је Берјан.

Према његовим ријечима, пласирање системске антисрпске пропаганде не остаје без одговора српских амбасадора који нису никада били јединственији у одбрани интереса српског народа и наступу на међународној сцени.

ЗАДОВОЉАН МАНДАТОМ УПРКОС ОГРАНИЧЕЊИМА ЗБОГ ВИРУСА КОРОНА

Један од највећих изазова у активностима Амбасаде БиХ у Јапану, појашњава Берјан је била пандемија вируса корона, која је значајно лимитирала простор за дјеловање, пошто је Јапан примјењивао веома стриктне мјере више од двије године, те је земља била потпуно затворена за посјетиоце до друге половине ове године.

Берјан је истакао да је у првим мјесецима пандемије, након већег броја службених и неслужбених консултација са званичницима Кореје, обезбијеђена значајна финансијска помоћ корејске Владе за борбу против вируса корона.

Ангажманом Амбасаде БиХ у Јапану, додао је Берјан, Република Српска и БиХ су међу првима у свијету добили и сагласност јапанске Владе о донацији максимално дозвољене количине јапанског лијека “авиган” у вријеме док је више од 80 земаља свијета чекало на овај лијек.

АКТИВНО РАЂЕНО НА ПОЉУ ЕКОНОМСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

Берјан је подсјетио да је прошле године организована и посјета јапанске привредне делегације и професионалаца из области туризма, низу општина у Републици Српској, од Требиња, преко Источног Сарајева, па до Лакташа и Бањалуке.

“Као резултат те посјете, убрзо се очекује и извоз појединих органских прехрамбених и козметичких производа из Републике Српске у Јапан. Прве тестне количине органског ајвара, купиновог вина, ракије и козметике из Српске, након вишемјесечних договора и процедура на обје стране, недавно су транспортоване у Јапан”, нагласио је Берјан.

Амбасадор Берјан наглашава да је Јапан земља високог стандарда са 127 милиона становника и на чијем тржишту се могу наћи производи из цијелог свијета што, с обзиром на присутну конкуренцију, подиже љествицу произвођачима из Српске и БиХ у смислу квалитета производа.

“Фокус Републике Српске и БиХ, као релативно мале земље, мора бити на производима врхунског квалитета. Велики потенцијал и шанса Српске је сарадња у сектору пољопривреде и туризма, али и енергетике, информационо-комуникационих /ИТ/ технологија, дрвној, металној и текстилној индустрији”, рекао је Берјан.

ПОСЕБАН АКЦЕНАТ СТАВЛЈЕН НА ЈАЧАЊЕ АКАДЕМСКЕ САРАДЊЕ

Берјан је рекао да је протеклом периоду потписано осам споразума између универзитета из Српске и Јапана, као и два додатна са универзитима из Кореје, којима се јасно дефинишу заједничке активности у наредних пет година, укључујући размјену студената и академског особља, а обезбијеђене су и одређене стипендије за студенте из Републике Српске.

“У припреми су још три споразума са јапанским универзитетима који ће се реализовати до краја године. Прије неколико дана имали смо и радну посјету ректора и његовог тима са јапанског Вакајама универзитета Универзитету у Источном Сарајеву и општини Вишеград, током које су договорене конкретне активности”, указао је Берјан.

Према његовим ријечима, Амбасада је неријетко у сарадњи са јапанском страном, организовала бројне културне активности, као што су културно-умјетничка манифестација “У сјећање на Јадранку Стојаковић”, која већ другу годину за редом изазива велику пажњу јапанске јавности, затим “Историјски час о Хирошими и Нагасакију - подсјетник на значај мира”, у организији са универзитетима и музејима из Источног Сарајева, Бањалуке и Јапана.

Берјан је додао да су организовани и дани отворених врата у сарадњи са највећом јапанском туристичком агенцијом, као и неколико изложби у оквиру међународне размјене са Српском и БиХ током којих су посјетиоцима приказани туристички потенцијали, култура и традиција Републике Српске и БиХ.

Он је подсјетио да је, уз партнерско учешће Амбасаде БиХ, на јапанском свјетском фестивалу туристичког филма, приказан је промо видео Туристичке организације Републике Српске, који је освојио изванредну трећу награду, а видео Бањалучанина Роберта Дацешина прву фестивалску награду.

С циљем промоције Републике Српске и БиХ, Берјан је нагласио да је Амбасада, у сарадњи са јапанским партнерима, представила и маскоту која садржи елементе змијањског веза, сарајевско-романијске приглавке и Стари мост у Вишеграду, и то је изузетно популарно у Јапану.

Берјан је истакао и одличну сарадњу са Амбасадом Србије у Јапану, са којом је имплементирано више заједничких активности, међу којима је културна манифестација, уз учешће града Требиња, под називом “Јован Дучић - грађанин свијета”, којом је обиљежено 150 година од рођења истакнутог српског писца, пјесника, дипломате и академика.

“Уз иницијативу и посредовање Амбасаде, 26 локалних заједница из Републике Српске постале су пуноправне чланице међународног Савеза општина и градова жГрадоначелници за мирж, са сједиштем у Хирошими. Чланством у овом савезу, који окупља више од 8.200 општина и градова из 165 земаља, нашим општинама и градовима омогућава се повезивање и сарадња са локалним заједницама широм свијета, као и приступ разним програмима”, указао је амбасадор.

Берјан је рекао да је током његовог мандата први пут покренута и процедура именовања два почасна конзула БиХ у Јапану, угледних бизнисмена, који су и сами заинтересовани за пословну сарадњу са Републиком Српском и БиХ, што је изузетно важно за промоцију сарадње и првенствено у области економије.

ЈАПАН ЈЕ ЈЕДАН ОД ВОДЕЋИХ ДОНАТОРА У СРПСКОЈ И БиХ

Према његовим ријечима, БиХ и Јапан имају одличне билателарне и пријатељске односе, без отворених питања, а ријеч је о једном од највећих донатора у Републику Српску и БиХ у посљедњих 26 година.

“Посебно су видљива улагања у инфраструктурне пројекте у области образовања и здравства, али ту су и бројни други реализовани развојни пројекти у различитим областима. БиХ и Јапан, између осталог, воде и усаглашене политике подршке у међусобним кандидатурама за чланства у међународним институцијама”, навео је Берјан.

Упитан колико је током досадашњег мандата домаћина успио упознати са стањем у БиХ и положају Републике Српске и њеним изазовима, Берјан одговара да велики број Јапанаца памти БиХ по дешавањима из 90-тих година, те да је настојао да Српску и БиХ представи у најбољем свјетлу.

“Настојим да нас поистовјећују са нашим типичним и традиционалним производима, туристичким потенцијалима, културом и обичајима, гостопримством, а не са несретним ратним временима. До сада сам одржао више презентација у школама и универзитетима, разговарао са политичарима, новинарима, туристичким агенцијама и обичним људима, те се трудио да афирмишем интересовање и креирам позитиван имиџ Републике Срспске и БиХ у Јапану”, истакао је Берјан.

Према његовим ријечима, у Јапану постоји висок степен разумјевања сложености политичке ситуације у БиХ и подршка дијалогу и компромису три конститутивна народа.

“Током разговора са бројним утицајним људима из Јапана, више пута сам истицао уставну позицију Републике Српске, загарантовну Дејтонским споразумом и апострофирао чињеницу да је Српска трајна категорија са функционалним инситутцијама и демократки изабраним представницима. Такође, поједини министри из Српске, онлајн учешћем на два мултилатерална министарска округла стола у Јапану, имали су прилике изнијети своје ставове по појединим питањима”, рекао је амбасадор Берјан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана