Бенцун: Очување Дејтонских принципа као основа будућих реформи

Срна
Бенцун: Очување Дејтонских принципа као основа будућих реформи

Дејтонски мировни споразум није само зауставио рат, већ донио и стабилан мир као темељ за све друге успјешно спроведене реформе, рекао је данас амбасадор БиХ при ОЕБС-у и УН у Бечу Синиша Бенцун на сједници Сталног савјета ОЕБС-а поводом 25 година тог споразума.

Бенцун је за Срну рекао да је на Савјету пренио и ставове Предсједништва БиХ о овом питању, изнесене током скорашње посјете високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља, укључујући и посвећеност спровођењу реформи у процесу приступања ЕУ и што скоријем добијању статуса кандидата.

Поздрављајући историјску улогу ОЕБС-а у спровођењу Дејтонског споразума, Бенцун је навео да је она била подијељена у три домена дјеловања - избори, надзор над поштовањем људских права, те контрола разоружања и изградња повјерења.

Нагласио је да свака будућа помоћ ове и других међународних организација треба да буде заснована на процјени потреба земље домаћина и са јасним локалним власништвом над реформским процесима, које треба договарати уз домаћи консензус и без наметања.

У свом излагању Бенцун се осврнуо и на јединствену опредијељеност БиХ ка евроинтеграцијама и на постојећи консензус кључних актера о потреби реформе политичког и изборног система “да би се земља коначно пребацила на бржи колосијек свог европског пута”.

Он је на том плану указао и на чињеницу да различити актери тај пут виде на другачији начин.

- Док једни под плаштом реформи желе ојачати централне полуге власти, други на прво мјесто стављају легитимно представљање народа као основни принцип уставних реформи - навео је Бенцун.

Изразио је очекивање да ће овогодишњи договор о амандманима који ће након 12 година омогућити одржавање избора у Мостару бити окидач за озбиљне измјене изборног законодавства и других потребних реформи, са изборном формулом која ће се базирати на принципима јасне подјеле власти у мултиетничком друштву, а уз поштовање свих међународних стандарда.

- Такав потез испунио би најмање двије препоруке од 14 излистаних у Мишљењу Европске комисије о БиХ кандидатури за чланство у ЕУ - додао је Бенцун.

Он се осврнуо и на потребу уклањања неких од техничких и политичких препрека БиХ на њеном европском путу, као што су реформа Уставног суда и рјешавање проблема страних судија, те неких недовољно мјерљивих услова из такозване Агенде “Пет плус два”, када је ријеч о затварању ОХР-а.

Уводничар данашње расправе пред Сталним савјетом био је бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана