Бегићу није дозвољен улазак у Народну скупштину јер је раније злупотријебио гостопримство

Срна
Бегићу није дозвољен улазак у Народну скупштину јер је раније злупотријебио гостопримство

БАЊАЛУКА- Служба обезбјеђења Народне скупштине Републике Српске, по налогу генералног секретара, није дозволила улазак Ивану Бегићу, предсједнику Младих ПДП-а Бањалука, у својству госта народног посланика Драшка Станивуковића јер је својим ранијим понашањем злоупотријебио гостопримство и прописана правила понашања у парламенту.

- Бегић није поштовао члан 7 став 2 Правилника о понашању запослених у Служби Народне скупштине и других лица која бораве у просторијама Народне скупштине, а у којем пише: 'Интервјуисање и фотографисање током засједања Народне скупштине дозвољено је само у Прес холу Народне скупштине - речено је у парламенту Српске.

Из Народне скупштине појашњавају да је Бегићу ускраћен улазак у зграду Народне скупштине у вријеме трајања 9. редовне сједнице у складу са ставом 3 члана 17 Правилника о раду на пословима обезбјеђења лица и имовине у Народној скупштини Републике Српске у којем, између осталог, пише: "Лицу које нарушава прописани ред и мир у згради Скупштине, радник обезбјеђења наредиће удаљавање из зграде Скупштине".

Члан 21. овог Правилника прописује и да у зграду Скупштине није дозвољено уношење "уређаја за оптичка и звучна снимања, сликање и емитовање, а за које нема посебно одобрење за уношење", што је Бегић својим ранијим понашањем прекршио, наглашава се у саопштењу и додају да се, наравно, овај члан не односи се на акредитоване представнике медијских кућа.
- Желимо да подсјетимо да је Иван Бегић почетком прошле године злоупотријебио новинарску акредитацију која му је ускраћена због лажног представљања – истакли су у Народној скупштини.

У образложењу које је на поновни захтјев за улазак у Народну скупштину поднио у својству новинара 5. марта 2019. године упућен му је сљедећи одговор: "Народна скупштина Републике Српске није у могућности да Вам изда новинарску акредитацију за праћење рада парламента, због злоупотребе исте приликом посљедње скупштинске сједнице и лажног представљања. Наиме, иако Вам је одобрена акредитација као новинару портала 'банјалука24х.цом'. Ви се у Народној скупштини Републике Српске нисте бавили новинарским послом, него сте злоупотријебили новинарску акредитацију и за скупштинском прес говорницом, у нама непознатом својству, одржали прес конференцију.
На порталу за који сте се акредитовали да пратите сједницу парламента прочитали смо да сте се новинарима у Народној скупштини обратили као 'сарадник Драшка Станивуковића', а не као колега новинар, како сте се акредитовали за улазак у зграду Народне скупштине", навели су из Народне скупштине.
Управо због лажног представљања, чувања угледа Народне скупштине Републике Српске, али и поштовања дигнитета новинарске професије, у парламенту је речено Срни да су донијели одлуку да Бегићу убудуће ускрате улазак у Народну скупштину као акредитованом новинару за праћење њеног рада."
- Након овога Иван Бегић се више Служби Народне скупштине није представљао као новинар, него је улазак у зграду парламента тражио у својству госта народног посланика Драшка Станивуковића, али је такође злоупотријебио гостопримство и својим понашањем покушао да уруши дигнитет највише законодавне институције Републике Српске због чега му је ускраћен улазак у институцију. Обавеза свих запослених у Служби Народне скупштине јесте да штите дигнитет и углед институције у којој раде - поручили су из Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана