Басташић: Термин “покољ” камен спотицања

Д. О.
Басташић: Термин “покољ” камен спотицања

Бањалука - Дио стручне и научне заједнице у РС одбацио је иницијативу Удружења “Јадовно 1941” да геноцид који је Независна држава Хрватска (НДХ) починила над Србима у Другом свјетском рату буде именован као “покољ”, што је, како каже, предсједник овог удружења Душан Басташић погрешно и утемељено на замјени теза.

 Геноцид као злочин над Србима до сада уопште није ни именован, па се тако не може ни преименовати - поручио је Басташић, подсјетивши да је геноцид над Јеврејима познат као “холокауст”, над Ромима као “порајмос” и да једино геноцид над Србима још нема своје име.

Додаје да је у њиховој иницијативи јасно наведено да се научна и стручна јавност до сада није терминолошки одредила према злочину почињеном над Србима од стране НДХ-а, због чега су и предложили име “покољ”.

Међутим, представници појединих научних и стручних институција сагласни су са ставовима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да је то име спорно те су позвали институције РС да га одбаце. Навели су, између осталог, да би преименовање геноцида над Србима истиснуло сам термин геноцид, што би довело до негативних посљедица.

- Српски научници изгубили би могућност и да пред међународном јавношћу, свједочећи о процесима из прве половине 20. вијека, а геноцид над Србима у НДХ је у њиховом средишту, покажу слојевите процесе и међунационалне односе - навели су у јучерашњем саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана