Банке и клијенти дијеле терет кризе

Маријана Миљић Бјеловук
Банке и клијенти дијеле терет кризе

БАЊАЛУКА - Банке у Српској које се одлуче да повећају каматне стопе од два одсто и више на постојеће и нове кредите мораће да издвајају више новца за кредитни ризик. Терет кризе треба да поднесу сви подједнако, а не да се све свали на леђа клијената.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут поводом најновије одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа, коју је усвојио Управни одбор Агенције.

- Ми законски не можемо ограничити нити забранити банкама да подижу каматне стопе. Зато смо најновијом одликом дефинисали да ако се они одлуче на значајније повећање каматне стопе на постојеће и на нове кредите, а то је раст од два одсто и више, мораће да издвајају више новца за кредитни ризик. На такав начин желимо да дестимулишемо банке да значајније повећавају каматне стопе - рекао је Шупут и подвукао да Агенција за банкарство РС не забрањује и не ограничава каматне стопе, нити то то може да уради.

Објаснио је све и кроз примјер када би банке требало да издвајају више новца за кредитни ризик.

- Ако банка жели да камату стопу од 4,5 одсто подигне на 6,5 одсто, ми ћемо онда рећи да је за тај кредит повећан кредитни ризик па ће банке морати да издвоје више новца из свог профита. Онда ће они да се запитају и неће толико да подижу камату, већ ће то бити у неком мањем проценту - објаснио је Шупут.

У одлуци Агенције за банкарство РС наведено је да банка може клијенту понудити могућност модификације кредитне изложености ако дође до неизмиривања обавеза као директна посљедица значајнијег раста камата.

- То је исто као и у случају пандемије вируса корона када смо доносили одређене одлуке. Дакле, ако банка повећа каматну стопу и значајно порасте рата клијенту и он због тога буде доведен у проблем, дајемо и могућност банци да изврши репрограм постојећег кредита, односно да му понуди дужи рок отплате. Онда ми тај кредит нећемо посматрати да банка треба да издваја више за кредитне ризике него ћемо га оставити у истом нивоу. То је олакшавајуће и за клијенте и за банку - рекао је Шупут.

Нагласио је да са пресјеком стања на 30. јун ове године није дошло до значајнијег раста промјенљивих каматних стопа на постојеће кредите.

- Тај раст креће се од 0,3 до 0,5 одсто. Спремамо се за шокове који могу да настану. Међутим, примијетили смо да су банке већ промијениле каматне стопе на нове кредите, а наша одлука односи се на сва повећања каматних стопа од 30. јуна ове године - подвукао је Шупут.

Појаснио је да, ако је банка прије мјесец или два значајније подигла каматну стопу на кредите, било би логично да је врати.

- Ако неће, то је њихова одлука. Ми ћемо им онда тражити да више издвоје за кредитни ризик и тиме ударити на њихов резултат. Циљ је да ову кризу поднесу сви подједнако. И клијенти и банка - закључио је Шупут.

Примјена

Одлука о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа на снази ће бити до краја 2023. године или до опозива тога акта од стране Агенције за банкарство.

- Могуће да одлука остане на снази и након краја идуће године. Пратићемо трендове и на основу тога доносити одлуке - рекао је Шупут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана