Бањац: Критеријуме броја запослених не испуњава 56 општина

Срна
Бањац: Критеријуме броја запослених не испуњава 56 општина

БАЊАЛУКА - Дарко Бањац из Клуба посланика Народног демократског покрета (НДП) и Народне партије Српске (НПС) у Народној скупштини Републике Српске рекао је да критеријуме броја запослених из Закона о локалној самоуправи од 64 општине у Српској није испунило 56.

Бањац је током посланичке расправе у Народној скупштии Српске о Приједлогу закона о измјенама Закона о локалној самоуправи упитао какав је смисао ограничења броја радника у локалним самоуправама и шта значи продужити рок када је ријеч о смањењу нјиховог броја.

“Након продужетка рока да ли ће се донијети козметичке или стварне промјене са јасним санкцијама и начином дјеловања. Дакле, поставлја се питање да ли овај акт требамо уопште мијенјати”, рекао је Банјац.

Посланик ПДП-а ЛЈубиша Крунић рекао је да огроман број локалних заједница има вишак радника, али да све те лјуде треба збринути и наћи им посао након што се почне спроводити овај закон.

Приједлогом закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, који се разматра по хитној процедури, прописано је да се до 31. децембра продужава рок за примјену одредбе о изрицању новчане казне за прекршај одговорног лица у органу јединице локалне самоуправе, због неизвршавања обавезе смањења броја запослених у градској, односно општинској управи.

Ови актом је прописано да се продужава и рок органима јединице локалне самоуправе ради усклађивања броја запослених у градској, односно општинској управи са одредбама поменутог акта до 31. децембра.

Размотрен Приједлог измјена закона о локалној самоуправи

Народна скупштина Републике Српске је по хитном поступку размотрила Приједлог закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

Овим актом је прописано да се до 31. децембра 2021. године продужи рок за примјену одредбе о изрицању новчане казне за прекршај одговорног лица у органу јединице локалне самоуправе, због неизвршавања обавезе смањења броја запослених у градској/општинској управи.

Измјенама овог закона је прописано да се продужава рок органима јединице локалне самоуправе ради усклађивања броја запослених у градској, односно општинској управи са одредбама поменутог акта до 31. децембра ове године.

Релевантне анкете упућене свим јединицама локалне самоуправе показале су да 92 одсто њих није ускладило број запослених.

Један од основних разлога за доношење овог закона јесте спречавање наступања посљедица за јединице локалне самоуправе, које би се огледале у отпуштању великог броја запослених и немогућности обезбјеђивања финансијских средстава за отпремнине које би биле потребне у том случају, навели су раније из ресорног министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана