Балканске земље најбезбједније од вируса корона

ГС
Балканске земље најбезбједније од вируса корона

Најбезбједнија држава у плану заштите од пандемије вируса короне је Швајцарска, док је најопаснији Јужни Судан.

Међутим, оно што је интересантно, балканске државе: Србија, Црна Гора, Хрватска и Словенија, по овом параметру, налазе се испред свјетских сила - Русије и Америке, наводи Форбес.

У плану пандемије вируса корона најбезбједнија држава остаје Швајцарска, док је најопаснију Јужни Судан, пише Форбс, позивајуćи се на нови извјештај "Дееп Кноwледге Гроуп".

"А где су САД?", пита се магазин.

Они су на 58. мјесту, одмах након Румуније и на двије позиције испред Русије (61. мјесто).

Што се тиче балканских држава, на листи најбоље стоји Словенија – 32. мјесто, четири мјеста иза ње је Хрватска, док је Црна Гора на 42. мјесту. Србија се нашла на 54. мјесту, а Босна и Херцеговина на 72. мјесту

Подаци се базирају на 130 квалитативних и квантитативних параметара, као и на више од 11.000 информација у таквим категоријама, као што су ефикасност карантина, мониторинг и откривање заражених, стабилност здравственог система и ефикасност Владе.

Оно што је интересантно, послије неколико мјесеци пандемије, рејтинг држава у плану епидемиолошке безбједности потпуно се промијенио у односу на почетак. Првобитно су највиша места заузимале државе које могу муњевито да реагују на кризне ситуације. Међутим, сада су та мета заузеле државе са најстабилнијом економијом.

Прва мјеста су заузеле Швајцарска и Немачка, због јаке економије и обазривости приликом слабљења мјера. Треćе мјесто је припало Израелу, четврто Сингапур, пето Јапан, шесто Аустрија, седмо Кина. САД се налазе на 58 мјесту, а Русија на 61. мјесту.

У овом тренутку, ако је вјеровати извјештају, најопаснији региони су државе Африке, јужно од Сахаре, Јужна Америка, као и неке блискоисточне земље и државе Пацифика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана