Бакалар: Избора мора бити

Срна
Бакалар: Избора мора бити

САРАЈЕВО - Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар изјавио је данас у Сарајеву да избора мора бити, али да је велико питање да ли ће они бити по новом закону, с обзиром на политичку климу у БиХ.

Након разговора са америчким представником за реформу Изборног закона у БиХ Метјуом Палмером, Бакалар је рекао да све измјене морају да услиједе врло брзо, с обзиром на то да ЦИК, као основно тијело изборне администрације у БиХ, мора припремити сваки организациони аспект.

"С обзиром на то да имамо и различите софтверске модуле, а морамо донијети и низ подзаконских аката којем би се прилагодили изборни систем БиХ евентуалним измјенама Изборног закона. За све то постоји потреба да се уложи максималан напор да се сви ти акти припреме и наш јединствени изборни информациони систем за евентуално неке нове моделе почетком маја с обзиром на то да морамо расписати изборе и имати спремно у случају измјене Закона", појаснио је он.

Према његовим ријечима, представници међународне заједнице траже модусе како би нашли могућност да увјере политичаре о неопходности измјена – прво Устава, а онда и Изборног закона.

"Претпостављам да је то разлог због чега ће на овим разговорима учествовати представници више политичких странака, с обзиром на то да је за општи консензус потребна сагласност у Парламентарној скупштини БиХ", истакао је Бакалар.

Представник Коалиције "Под лупом" Вехид Шехић рекао је да је са дипломатама разговарано о томе да се што прије дође до кључних измјена Изборног закона БиХ, као и да се о прихватљивим моделима још разговара.

"Они ће наставити разговоре са политичким лидерима, међутим процес мора бити апсолутно транспарентан. Свједоци смо да су се до сада увијек давале различите изјаве након преговора, никад јединствене", истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана