Бајден сматра да је за САД важно да БиХ уђе у НАТО и ЕУ

Агенције
Бајден сматра да је за САД важно да БиХ уђе у НАТО и ЕУ

ВАШИНГТОН - Кандидат Демократа на предсједничкиом изборима у Сједињеним Америчким Државама Џо Бајден обајавио је документ према којем се обавезује да ће "заувијек бити против мржње, а подржаваће суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ".

- Џо Бајден је доказани пријатељ БиХ. Од најмрачнијих дана у тој земљи и геноцида до континуиране борбе за стабилност и правду. Бајден разумије зашто је БиХ важна за Америку и да је у америчком интересу обезбиједити да цијела БиХ крене напријед у НАТО и Европску унију - пише у уводу текста под насловом "Визија Џоа Бајдена о односу САД-а с БиХ".

У документу је таксативно наведено "шта је све Бајден урадио за БиХ током своје политичке каријере, још од 90-их година те да је он, као  тадашњи сенатор "одиграо кључну улогу у напорима Сената да заустави геноцид у БиХ". Наведено је и да је Бајден позвао на укидање ембарга на оружје тадашњој РБиХ и захтијвао да "САД предводе Запад у одговору на српску агресију".

Напомиње се да је у вријеме када је предсједник САД био Барак Обама на црну америчку листу стављен је лидер СНСД-а Милорад Додик.

У изборном програму и визији БиХ наводи се да "Бајден зна да је, ако Америка хоће да БиХ успије, потребна стабилна и стална подршка САД".

- Нажалост, под предсједником Доналдом Трампом утјецај САД у региону је изблиједио јер је ЕУ сматрао противником и доводио је у питање вриједност НАТО савеза. Бајден ће позвати наше партнере из Европске уније и НАТО савезнике да заједнички развију стратегију за чврсто везање западног Балкана у евроатлантским институцијама. Бајден се обавезује да ће се увијек супротставити мржњи и подржати БиХ - њен суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер - закључено је у документу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана