Бахати возачи уживају у недоречености закона

Александар Стојановић
Бахати возачи уживају у недоречености закона

БАЊАЛУКА – Посљедњих мјесеци медији су преплављени случајевима у којима су полицијски службеници санкционисали возаче за које је утврђено да имају више хиљада па и више стотина хиљада марака неплаћених казни за саобраћајне прекршаје. Док надлежни судови и институције кажу да су за ненаплаћене казне криви возачи, струка апелује да би закони морали бити знатно строжи и конкретнији.

Како су раније објавили медији, возачи у Српској за неплаћене казне дугују око 23 милиона КМ, а међу њима највећи дужник је један грађанин Модриче који дугује око 73.000 КМ. Ипак, у јавности се посебно истакао случај с почетка марта када је Полицијска управа Источно Сарајево зауставила лице Ф. Ј. из општине Стари град, а за којег је установљено да по основу казни дугује 257.163 КМ.

- Увидом у регистар новчаних казни утврђено да возач има укупан дуг у износу од 257.163,60 КМ, за укупно 356 почињених прекршаја, од којих је 340 из области саобраћаја. Број почињених прекршаја је у периоду протеклих пет година - казали су из ПУ Источно Сарајево за “Глас Српске”.

Већина грађана запитала се како је могуће да неко гомила толики износ казни и да нико не реагује или их покуша наплатити, нарочито што се све казне евидентирају у Регистру.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас Српске” истиче да су возачи врло довитљиви и да на сваки начин покушавају заобићи закон.

- Након годину од правоснажности казне, Пореска управа на захтјев МУП-а покреће принудну наплату, али ако то лице нема лична примања или имовину на себи, принудна наплата  не може бити извршена - рекао је Радовић. Како је законом прописано, дан затвора једнак је 50 КМ новчане казне, што значи да би возач са дугом од 250.000 КМ требало у затвору да проведе 14 година.

- Међутим, новчане казне је казном затвора могуће замијенити највише до 60 дана  затвора и онда када се све узме у обзир, ту настаје велики проблем - истиче Радовић.

Већи број оваквих случајева примијећен је на подручју Источног Сарајева, а како су казали за “Глас Српске” из Основног суда на Сокоцу за гомилање казни нису криви судови који су задужени да воде регистар, него возачи који свакодневно праве прекршаје и не плаћају казне.

- У сваком случају кажњени или плате дуговање или издрже казну затвора. У посљедње вријеме све је већи број лица који издржава казну затвора по замијењеним новчаним казнама - истакли су из Суда.

Из Министарства правде, које је писало Закон о прекршајима, кажу да они у сарадњи са судовима и стручњацима прате провођење закона и највеће проблеме са којим се надлежне институције сусрећу.

- Приликом наредних измјена и допуна Закона о прекршајима водиће се рачуна да законодавна регулатива из области прекршаја буде још ефективнија и сврсисходнија те погоднија за прекршајне органе који у највећој мјери проводе овај закон. Желимо нагласити да важећи закон има квалитетна рјешења као и да га органи који поступају по њему примјењују без знатних потешкоћа - истакли су из ресорног Министарства.

Рјешење

Милија Радовић каже да су посљедње измјене Закона о прекршајима РС донијеле добра рјешења у овом погледу и да је на том пољу дошло до поправљања ситуације.

- Једини начин је да се одузима средство којим се чини прекршај, а то је у овом случају превозно средство. И ту не смије бити изузетка, јер држава не смије допустити да неко избјегава прописе - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана