Бахати директори лете из “Шума”

Дарко Момић
Бахати директори лете из “Шума”

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је јуче све директоре шумских газдинстава и других организационих јединица “Шума Републике Српске” који су пословали са губитком да поднесу оставке, а директор овог јавног предузећа Славен Гојковић прецизирао је да највећи проблеми у шумским газдинствима “Романија” Соколац, “Врбања” Котор Варош и “Оштрељ” Дринић у којима ускоро очекује смјене.

 

Премијер Српске је послије тематске сједнице Владе на којој је разматрана Информација о стању у шумарству поручио да би “било часно и поштено да се сви који имају губитке сами склоне са руководећих позиција”.

- То им је боље него да уђемо у процедуре доказивања њихових губитака, јер ћемо онда сигурно установити и неке друге ствари. Дајте простора онима који желе да раде, који су способни и који могу да воде одређена газдинства на најбољи начин - поручио је Вишковић.

Он је као примјер навео ШГ Клековача из Источног Дрвара, подсјећајући да је прије двије године то газдинство по резултату било на самом дну, али је након смјене и именовања новог директора, оно данас најбоље газдинство у јавном предузећу.

- Не можемо толерисати губитке, бахато понашање појединих директора, одређене “криминалне радње” у појединим газдинствима, крађу шума и зато тражимо акцију. Усвојене мјере и закључци се морају провести, јер желимо да јавно предузеће послује што боље и што профитабилније - поручио је премијер.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић оцијенио је да је закључено да је већина проблема везана за руковођење.

- Без смјена нећемо моћи да направимо значајан искорак и то ће сигурно да услиједи у наредном периоду - рекао је Пашалић.

Он је истакао да је Влада донијела неколико закључака којима је задужила јавно предузеће да обезбиједи планирани обим производње и ефикасно функционисање централног рачуна предузећа.

- Влада је задужила менаџмент да обезбиједи стриктну реализацију потписаних уговора и да ради на изради новог интегралног информационог система - поручио је Пашалић.

Директор “Шума РС” Славен Гојковић рекао је да је предузеће за првих шест мјесеци ове године остварило губитак од 2,63 милиона КМ.

- Негативан резултат је исказало 18 шумских газдинстава. Проблеме имамо у ШГ “Романија” Соколац, “Врбања” Котор Варош, “Оштрељ” Дринић и надам се да би веома брзо требало да буду смјене - рекао је Гојковић.

Он је прецизирао да је губитак остварен зато што није извршен план у обиму сјече, али је изразио увјерење да ће већ послије деветомјесечног обрачуна резултати бити позитивни.

Ревизори

Министар Борис Пашалић је признао да је Главна служба за ревизију РС тачно утврдила да средства за просту и проширену репродукцију шума нису намјенски трошена.

- Ревизори су утврдили да сва та средства нису усмјерена према шумарству. То не значи да је било неких злоупотреба, јер су то буџетска средства и она су искоришћена за неке друге намјене. Код сљедећег буџета ћемо кориговати тај проблем, али свакако да су сва та средства била усмјерена у област шумарства, да би и стање у шумарству, а и резултат јавног предузећа, био много бољи - прецизирао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана