Ауторским уговорима са запосленима избјегавали плаћање пореза

Дарко Момић
Ауторским уговорима са запосленима избјегавали плаћање пореза

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука кривичну пријаву против одговорних лица у Омладинском комуникативном центру (ОКЦ) Бањалука због основа сумње да су оштетили буџет Републике Српске за 352.119 марака.

Према сазнањима “Гласа Српске”, пријава је поднесена против предсједника Управног одбора ОКЦ-а Жељка Пауковића и члана УО Дарка Марјановића, а пријаву су поднијели инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове ПУРС-а. Пауковићу и Марјановићу на терет се ставља да су извршили кривично дјело утаја пореза и доприноса тако што су као одговорна лица у ОКЦ-у у намјери да избјегну плаћање пореза и доприноса на лична примања, у периоду од 1. септембра 2012. до 31. августа 2017. године, закључивали уговоре о ауторском дјелу са физичким лицима која су у ОКЦ-у била и у радном односу.

- Провјерама је утврђено да су уговори о ауторском дјелу у суштини представљали симулиране правне послове којима је порески обвезник ОКЦ Бањалука прибјегавао, јер имају много повољнији порески третман него лично примање из радног односа. На тај начин су оштетили буџет Републике Српске у износу од 352.119 КМ, од чега порез на лична примања износи 63.701 КМ, а доприноси на лична примања 288.417 КМ - наводи се у одговору ПУРС-а на наша питања.

Инспектори Пореске управе РС, наводи се даље, у наредном периоду ће у складу са законским овлашћењима наставити интензиван рад на терену с циљем разоткривања кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.

Жељко Пауковић јуче није одговарао на наше позиве и поруке, док Дарко Марјановић каже да је он у наведеном периоду био замјеник предсједника УО са овлашћењем да у његовом одсуству потписује потребне акте, истичући да је за цијело то вријеме потписао само један уговор о закупу са Градском управом Бањалука, а да је све остале документе, рачунајући завршне рачуне, потписивао Пауковић. Поред тога, Марјановић истиче да је УО ОКЦ-а због уочених пропуста у раду 10. августа 2017. године смијенио Пауковића са мјеста предсједника УО и поднио кривичну пријаву против њега.

- Након његове смјене, ја сам именован за в.д. предсједника УО и у периоду од када сам на тој функцији, одговорно тврдим да је пословање вођено у складу са законом. Знам и да је Пауковић поднио пријаву Пореској управи РС, али сада је јасно да је пријаву практично поднио сам против себе - каже Марјановић.

То је потврдио и сам Пауковић, који је раније у медијима изјавио да је поднио пријаву ПУРС-у против чланова УО ОКЦ-а и бившег извршног директора те организације, а сада директора туристичке агенције “Травел фор фан” Саше Марковића, чије се име протеклих мјесеци у јавности доводило у везу са сумњивом набавком заштитне медицинске опреме за сузбијање вируса корона у Српској у вриједности већој од 2,5 милиона КМ.

- Ја сам Пореској управи поднио пријаву, а поднио сам и кривичну пријаву тужилаштву. Првог септембра 2017. пореска је изашла на терен, а ја сам претходног дана донио из суда документ који доказује да сам овлашћена особа за представљање и заступање - рекао је раније Пауковић.

Опомена

Службеница ОКЦ-а Ива Бундало раније је у медијима изјавила да је у више наврата опоменула тадашњег извршног директора ОКЦ-а Сашу Марковића на неправилно пријављивање личних прихода.

- Указала сам да је то неправилно и по процедурама донатора и по Закону о порезима и доприносима на лична примања, али ништа у вези с тим није предузето - изјавила је Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана