Аустрија у “нон-пејперу” изнијела конкретне приједлоге за бржу интеграцију западног Балкана

Танјуг
Аустрија у “нон-пејперу” изнијела конкретне приједлоге за бржу интеграцију западног Балкана

БЕЧ - Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг и министарка за европска питања Каролине Едштадлер желе да промовишу бржу интеграцију земаља западног Балкана у ЕУ и у том циљу су у писму и „нон-пејперу” високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепу Борелу и комесару за проширење Оливеру Вархељију изнели конкретне предлоге.

 „Нон-пејпер” наводи приједлоге који су представљени у мају 2022 године, преноси Аустријски јавни сервис ОРФ.

Са становишта двоје аустријских министара, овим се жели убрзати стагнирајући процес ширења ЕУ. Шаленберг и Едштадлер у свом писму позивају ЕУ да има „јасан план за бржу интеграцију до 2024. године и даље”.

Према нацрту документа, акциони план треба да обезбиједи конкретне кораке за спровођење постепене интеграције држава западног Балкана до 2024. године и касније.

Финансијска подршка има за циљ да постане ефикаснија кроз побољшани систем подстицаја по узору на планове реконструкције и отпорности. Штавише, државе Западног Балкана треба редовно позивати да неформално учествују на састанцима Савета ЕУ.

ОРФ наводи и да је проширење ЕУ као тема високо на дневном реду неформалног самита шефова држава и влада ЕУ следеће недеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана