Аустрија: Разбијена криминална група која је организовала лажне бракове за држављане БиХ и Србије

Срна
Аустрија: Разбијена криминална група која је организовала лажне бракове за држављане БиХ и Србије

БЕОГРАД- Полиција за странце Аустрије је уз помоћ Криминалистичке службе Беча разбила криминалну групу на чијем челу се налазио држављанин Србије, који је посредовао код организовања најмање 27 лажних бракова ради добијања боравишне дозволе.

Држављанин Србије осумњичен је да је са два саучесника, који су држављани Аустрије, и грађанима Србије, БиХ те самопроглашеног Косова организовао склапање лажних бракова, најчешће са мађарским држављанима.

За посредовање таквог брака банда је захтијевала у просјеку по 10.000 евра, а бракови су склапани у Србији, саопштила је аустријска полиција.

Циљ тих бракова је био да лице које је за ту услугу платило добије боравишну дозволу у Аустрији, а тиме и приступ тржишту рада и социјалним систему.

Брачни партнери које би проналазили нису никада били пријављени у Аустрији и долазили би у Беч само за обављање потребних послова пред државним установама.

За пристанак на склапање лажног брака добијали би по 3.000 евра по уговору.

Полиција је истрагом ушла у траг и једној великој мађарској ромској породици из које су припадници оба пола учествовали у склапању лажног брака са држављанима земаља изван ЕУ.

Осумњичени нису организовали само склапање лажних бракова, већ су и за петоцифрене своте новца организовали привидна запослења у Бечу преко лажних фирми, преносе београдски медији.

Полиција је до сада успјела да докаже 59 кривичних дјела организоване преваре у стицању права на боравак, лажне бракове, то јест фалсификовање доказа.

Укупно је 48 особа саслушано, а за деветоро лица су расписане потјернице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана