Атентатор на Жељка Копању 22 године измиче руци правде

Г.С.
Атентатор на Жељка Копању 22 године измиче руци правде

БАЊАЛУКА - Пуне 22 године навршиле су се данас од атентата на Жељка Копању, оснивача "Независних новина", а још није утврђено ко стоји иза овог суровог чина нити има назнака да ће се то десити.

Копања је преминуо у августу 2016. године те није дочекао правду, али његови сарадници и новинарска заједница и даље инсистирају на томе да се овај случај што прије расвијетли, односно да нападачи одговарају за своја недјела.

Када је тог 22. октобра 1999. године Копања кренуо на посао у његовом аутомобилу експлодирала је бомба, постављена у предњи дио возила. Од јачине удара Копања је тешко рањен, изгубио је обје ноге и мјесецима се борио за живот.

Атентат је уздрмао бх. јавност, а у истрагу су се, поред домаћих институција, укључиле и међународне организације и полицијске агенције других држава, али јавност и породица још не знају ко је напад организовао и извео.

Неприхватљиво је то, поручују из новинарске заједнице, те додају да би полиција и правосуђе коначно требали да расвијетле овај атентат. Тај напад је, оцјењују, најбољи примјер колико новинари треба да се осјећају безбједним односно небезбједним у БиХ.

"Дуже од двије деценије тај случај, који је изазвао толику пажњу јавности, није расвијетљен. Како онда сви ми који смо у медијској заједници да очекујемо да починиоци других напада на новинаре буду прво откривени, а онда и адекватно санкционисани", пита Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Према његовим ријечима, значајно је да атентат на Копању буде расвијетљен како би новинарска заједница имала повјерења у институције власти односно у истражне органе.

"Ако то остане и даље неразријешено, увијек ће бити терет на институцијама те сигурно утицати на даљи раст ионако великог неповјерења медијске заједнице, али и свих грађана у рад институција", навео је Вукелић за "Независне новине".

Из Полицијске управе Бањалука нагласили су да истрагу у овом предмету спроводи Окружно јавно тужилаштво Бањалука, а из тог тужилаштва наводе да се предмет налази у раду и у фази је истраге. У питању су, додају из Тужилаштва, два кривична дјела - покушај убиства те изазивање опште опасности на штету Копање.

"Поступајући тужилац је наложио полицијским службеницима ПУ Бањалука предузимање потребних мјера и радњи у циљу расвјетљавања почињених кривичних дјела и откривању извршиоца", рекли су из Окружног јавног тужилаштва Бањалука за "Независне новине".

"То је прича коју слушамо 22 године", поручује Сандра Гојковић Арбутина, главна и одговорна уредница "Независних новина", те оцјењује да је ово још један показатељ тога како истражни органи третирају нападе на новинаре.

"Овдје никада није било сигурно окружење за новинаре, односно за њихов слободан рад. Просто је немогуће да дуже од двије деценије истрага није ни мрднула с мртве тачке па је сасвим оправдано да сумњамо да она уопште и постоји", навела је Гојковић Арбутина.

Подсјетимо, због неподилажења политичким утицајима Копања је у годинама послије рата почео да добија пријетње смрћу, а 22. октобра 1999. године дошло је до атентата.

Није након тога одустао. Био је оснивач и покретач низа манифестација од регионалног значаја, али и неформалних дружења с циљем промовисања дијалога и побољшања међунационалних односа у БиХ. Добитник је бројних награда за новинарство. Остаће упамћен као борац за медијске слободе и објективно информисање. Памтиће га као човјека чија је ријеч била оштра, али правична.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана