Којић: Архивска грађа Хашког трибунала припада институцијама Српске

Срна
Којић: Архивска грађа Хашког трибунала припада институцијама Српске

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић сматра да архива Хашког трибунала треба да буде враћена онима којима припада - институцијама Републике Српске, у којима је и настала.

Коментаришући захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да архива Хашког трибунала буде похрањена у БиХ, Којић је рекао Срни да се ради о архивској грађи институција Републике Српске - Владе, Народне скупштине и Војске Републике Српске.

Којић сматра да нема потребе да се разматра могућност да архива Хашког трибунала буде похрањена у Сарајево, јер она треба да се врати онима којима и припада, а то су ентитети.

Он је напоменуо и да је посљедњи став Хашког трибунала био да насљеђе тог Суда, које подразумијева и архивску грађу, треба стално да буде похрањено у Хагу, али ако дође вријеме да треба да се ријеши питање те архиве, она по закону припада онима код којих је и настала.

Којић је подсјетио да је значајан дио архивске грађе Републике Српске упадом СФОР-а на одређеним локацијама насилно преузет од институција Српске, док је дио архивске грађе Републике Српске предат у складу са Законом о сарадњи са Хашким трибуналом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана