АрцелорМитал отпушта 300 радника у Приједору

Агенције
АрцелорМитал отпушта 300 радника у Приједору

Приједор - Због сталне неизвјесности око дугорочне будућности производње жељезне руде у Приједору, АрцелорМитал Приједор је морао донијети тешку одлуку о смањењу производње жељезне руде са 1,5 на 1,0 милион тона, како би заштитио што већи број запослених у дужем временском периоду, наводи се у саопштењу име АрцелорМитал Еуропе тима за комуникације.

АрцелорМитал Зеница, као једини купац АрцелорМитал Приједор, смањиће своју потрошњу жељезне руде из Омарске и умјесто тога увозити додатну количину жељезне руде од добављача ван Босне и Херцеговине.

“Смањењем производње на милион тона годишње, ефективни вијек рудника Омарска биће продужен за период до 10 година. Без предузимања ових мјера, рудник ће морати да се затвори 2025. године. Очекује се да ће нови план бити у примјени почев од 1. септембра 2019. године. Дубоко жалимо што ће ове суштинске мјере неизбјежно довести до губитка 300 запослених у АрцелорМитал Приједор. То је значајан проценат од око 800 запослених у АрцелорМитал Приједор, али смо били присиљени да донесемо ову тешку одлуку због несигурности постојања будућности рударства у Приједору”, наводи се у саопштењу.

Компанија ће блиско сарађивати са представницима Синдиката и пружити сву могућу помоћ угроженим запосленима.

“АрцелорМитал је водећа свјетска компанија за производњу челика и рударства, са присуством у 60 земаља и индустријском производњом у 19 земаља. Миттал је један од пет највећих свјетских произвођача жељезне руде и металуршког угљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана