Анкетари стижу у 30.000 домаћинстава у Српској

В. К.
Анкетари стижу у 30.000 домаћинстава у Српској

Бањалука, Сарајево - Три статистичке институције у БиХ данас почињу са великом анкетом која ће обухватити скоро 60.000 домаћинстава, а циљ је да се повећа обим и квалитет статистичких података, као и њихово даље усклађивање са ЕУ стандардима.

Планирано је да анкетари посјете, током првог квартала, 81.468 стамбених јединица, односно 57.029 домаћинстава у БиХ, а провјераваће промјене које су се у посљедњих десет година догодиле у домаћинствима.

У Агенцији за статистику БиХ нагласили су да ће статистичке институције у БиХ први пут након десет година добити нови оквир узорка за статистичка истраживања базирана на домаћинствима, а у Заводу за статистику Српске кажу да ће у првом кварталу анкетирања, који почиње 17. септембра и траје 22 дана, бити обухваћено око 30.000 домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе.

- Упитник има 13 питања која се, између осталог, тичу имена и презимена, пола, датума рођења, затим питања о статусу објекта, броју чланова, старосној структури, образовним карактеристикама. Прикупљени подаци о домаћинствима су повјерљиви и користиће се искључиво за статистичке сврхе, а у складу са Законом о статистици Републике Српске - нагласили су за “Глас Српске” у републичком заводу.

Посљедњи попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ у октобру 2013. године протекао је уз велике проблеме, од којих неки још нису ријешени. Све је резултирало тиме да је и Српска, незадовољна начином на који је Агенција за статистику БиХ обрадила податке, крајем 2016. године објавила своје податке.

Пописивачи би поново, према посљедњим најавама, требало да изађу на терен 2020. и 2021. године, а нико са сигурношћу још не може да каже како ће се ствари одвијати јер још није стављена тачка на одређене несугласице.

Према подацима Агенције за статистику, у БиХ је 2013. године пописано 3.531.159 становника, док је на територији Српске, према подацима које је објавио њен статистички завод, те године живјело 1.170.342 становника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана