Анђелковић: Враћање у заједничке институције без укидања Инцковог закона не би било добро за Српску и Србе

Срна
Анђелковић: Враћање у заједничке институције без укидања Инцковог закона не би било добро за Српску и Србе

БЕОГРАД - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да српски представници не треба да се враћају у заједничке институције БиХ све док не буде укинут накарадни "Инцков закон", у супротном то не би било добро рјешење ни за Републику Српску ни за српски народ у цјелини.

"Потпуно враћање не би било добро без испуњења овог услова. Дугорочно гледајући, представници Републике Српске намеравају да се врате у заједничке институције, али зато постоје и неки услови. Апел предсједника Србије Александра Вучића да се српски представници врате у институције БиХ не схватам као позив да се то учини под било којим условима. То је пре свега апел да се води политика дијалога и смиривања страсти и да се дугорочно тежи враћању у институције, али колико схватам и Додикова политика је иста таква", истакао је Анђелковић.

Он је рекао да Република Српска никада није на било који начин рушила БиХ, јер је све вријеме привржена Дејтону.

"Свака државна заједница почива на привржености и поштавању Устава, а они који руше уставни поредак заправо руше БиХ ма колико они причали о жељи да она опстане. Република Српска све време бори се само за своја уставна права", констатовао је Анђелковић.

Он је нагласио да БиХ руше они који покушавају од Срба и Хрвата да направе националне мањине противно духу Дејтона који говори о конститутивности.

Говорећи о изјави Кристијана Шмита да се, како каже, мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, Анђелковић је истакао да је Шмит овај пут био искрен и да је добро што је то рекао, јер је отворено показао шта му је мисија у БиХ.

"Он је самозванац који је дошао у БиХ да се бави унутрашњом политиком. Он није никакав међународни представник чија би мисија требало да буде учвршћивање БиХ и развој демократског амбијента. Он се понаша као колонијални гуверенер из 19. века. Потпуно је оголио своју улогу, нелегално је изабарн и нелегално се понаша", констатовао је Анђелковић.

Он је указао и да је давно дошло вријеме да се затворе врата ОХР, али та институција није укинута не зато што је функционална, већ да би неке западне силе преко ње наставиле да мешетаре у БиХ.

Када је ријеч о могућности постизања политичког јединства у Републици Српској, Анђелковић је за РТРС рекао да је то тешко постићи код Срба.

"Ми се делимо чак и око оних питања када не смемо да се делимо и када морамо бити јединствени. Много пута смо кроз историју, нажалост, тако поступали и то скупо платили. Надам се да ће бити зрелости у Републици Српској да се одлуке доносе на начин који подразумева обједињавање свих националних снага", закључио је Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана