Анђелковић: Одлични односи Додика и Путина гарантују многе користи за Српску

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да одлични односи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином, као и однос према Додику у Русији, гдје га препознају као прворазредног политичара, гарантује многе користи Републици Српској.

- Када је ријеч о свесрпском интересу, и ту постоји једна битна ствар - Додик је некако српска авангарда. Он врло храбро и одлучно наступа у домену развијања руско-српских односа, чак много одлучније него руководство Србије - рекао је Анђелковић.

Он је указао и на могућу подјелу улога - да руководство Србије дјелује одмјереније, док Додик наступа борбеније.

- Али, то нам онда гарантује додатно да ће Русија бити и уз Србију у будућности, јер они схватају да Београд и Бањалука наступају заједно. И све што ради Додик, на неки начин, доноси корист и Србији - рекао је Анђелковић за Срну.

Према његовим ријечима, врло важан фактор је што Република Српска на тај начин помаже и Србији у одбрани Косова и Метохије и њених других националних интереса.

Анђелковић је оцијенио да протекли сусрет Додика и Путина има вишеструки значај, односно по питању Републике Српске тај сусрет је битан јер додатно потврђује спремност Русије да брани Дејтонски споразум и Српску, која је дефинисана Дејтоном у пуном државном капацитету.

- Русија је врло важан фактор кроз Савјет за имплементацију мира и као чланица Савјета безбједности УН када се ради о одбрани Устава БиХ и дејтонског аранжмана, који је угрожен сталним покушајима централизације - каже он.

Осим тога, наводи Анђелковић, важан је и економски значај, јер је Русија спремна да озбиљно улаже у енергетски сектор Републике Српске.

- Ако се на већ врло развијен енергетски сектор Републике Српске додају још нове две гасне електране, онда Република Српска постаје значајан регионални фактор у тој области - каже Анђелковић.

Трећа битна ствар је, додао је он, самопоуздање које српски народ добија.

- Када имамо уз себе такву силу као што је Русија, знамо да, без обзира на све, нисмо сами и да можемо да истрајемо у својој борби - нагласио је Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана