Анђелковић: Није на шмиту да одлучује који политичар ће водити који ентитет

Срна
Анђелковић: Није на шмиту да одлучује који политичар ће водити који ентитет

БЕОГРАД - Политички аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић изјавио је да њемачки дипломата Кристијан Шмит није високи представник него узурпатор и да није његово да одлучује који ће политичар да води који ентитет у БиХ.

Анђелковић је рекао Срни да је изјавом "да се мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без /српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика", Шмит признао шта је његова права мисија.

"Његова права мисија није да стабилизује ствари у БиХ у складу са Дејтоном, већ да руши Дејтон и намеће оне политичаре који ће да подржавају оно што он ради. Другим речима, да се изврши централизација БиХ, како би ушла у НАТО", истакао је Анђелковић.

Анђелковић је напоменуо да посао високог представника није да се мијеша у унутрашњу политику БиХ, већ да буде гарант мира и стабилности, те да није на високом представнику да одлучује ко ће од политичара водити који ентитет и БиХ у цјелини.

"Али, пошто Шмит и није високи представник, већ је лажни високи представник, узурпатор, онда је некако разумљиво што он не ради посао високог представника, већ се меша у унутрашњу политику", каже Анђелковић.

Он је навео да је то с друге стране подстрек Републици Српској да брани своје интересе, јер Срби само кроз јединство могу да постигну нешто што је за српски народ битно.

"Не ради се овде о Додику, него о будућности Републике Српске. И неког другог ко би бранио Републику Српску сутра би нападали и покушавали да уклоне. Стога грађани Републике Српске, без обзира на политичко опредељење, треба изнад свега да ставе будућност Републике Српске и да се окупе у циљу њене одбране", рекао је Анђелковић.

Анђелковић је рекао и да Шмит покушава да се понаша као нацистички окупатори за вријеме Другог свјетског рата, као управници окупираних земаља, што не служи Њемачкој на част, јер подсјећа на њену улогу у прошлости.

Он је оцијенио да Шмит манипулише и термином "међународна заједница", јер међународна заједница су УН, а не Запад, НАТО или ЕУ.

"Шмит има подршку дела међународне заједнице, односно западног дела, док с друге стране Русија и Кина су врло јасно саопштиле да га не признају. Стога он не може да се позива на међународну заједницу. То је груба манипулација", рекао је Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана