Аналитичари о предстојећој посјети Мајка Помпеа Загребу: Трамп неће распакивати Дејтонски споразум

Александар Стојановић
Аналитичари о предстојећој посјети Мајка Помпеа Загребу: Трамп неће распакивати Дејтонски споразум

БАЊАЛУКА - Једна од тема разговора званичника Хрватске са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, који ће ову земљу посјетити крајем седмице, биће и западни Балкан, с посебним нагласком на БиХ.

Примјетно појачано присуство америчких званичника и актуелна политичка ситуација у региону подгријали су питања јавности да ли се на овим просторима спремају нове геополитичке игре и да ли се интервенционизмом покушавају поново прекрајати границе.

Након потписивања Вашингтонског споразума у Бијелој кући између предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција самопроглашеног Косова Авдулаха Хотија, амерички предсједник Доналд Трамп најавио је јаче, прије свега економско, присуство САД у региону. Недуго послије, Београд и Приштину је посјетио Трампов представник Ричард Гренел, а на разговоре у Загреб стиже Мајк Помпео.

Послије година занемаривања, веће интересовање САД за овај простор је примјетно, а намећу се питања зашто се о БиХ прича у Загребу и зашто је Америка, благо речено, преотела Европској унији преговоре Београда и Приштине. Познаваоци међународних односа кажу да нема разлога за бригу, јер актуелна администрација нема намјеру да мијења прошлост или утиче на политичке и друге процесе на западном Балкану.

Политички аналитичар Срђа Трифковић каже да актуелна америчка администрација нема жељу да препакује Дејтонски споразум.

- Ипак, када би за новог америчког председника био изабран Џозеф Бајден, који је сенилан и само оруђе у рукама својих ментора, тада би за Србе била тешка ситуација. Његовим доласком, вратили би се многи кадрови из Обаминих и Клинтонових времена који су своју каријеру градили на причи о Србима као реметилачком фактору и Српској као геноцидној творевини - казао је Трифковић и додао да би се доласком таквих људи обновила прича о брисању граница и унитаризацији БиХ.

Коментаришући обнову присуства САД у региону он каже да за Доналда Трампа западни Балкан служи само у функцији обезбјеђивања изборне побједе, што је видљиво и по Вашингтонском споразуму који нема никакве везе са косовским питањем, већ је ријеч о акту који је препун једностраних одлука Доналда Трампа.

- И тим споразумом он је желио да приволи израелске гласаче. Прича о БиХ не може да се спакује у неки пакет за америчко изборно тржиште где ће већина бирача гласати на основу економских параметара. Њима је спољна политика небитна, а нарочито нерешена питања у БиХ - казао је Трифковић.

Професор на Факултету политичких наука Жељко Будимир дијели Трифковићево мишљење кад је у питању интересовање САД за БиХ.

- Посјета Мајка Помпеа представља наставак његове турнеје по југоисточној Европи и природно је да ће се разговарати о регионалним питањима, али сигурно у фокусу разговора неће бити неких конкретнијих тема као што је Дејтонски споразум. Ова администрација је заузела став да нема већег интервенционизма и прекрајања граница и, за сада, позиција РС по том питању је добра - рекао је Будимир.

Ипак, како наглашава, јаче присуство Америке у овом региону је примјетно, а најбољи показатељ је и недавно потписивање Вашингтонског споразума.

Вашингтонски споразум

Срђа Трифковић сматра да Вашингтонски споразум представља писмо намјере које је потписао предсједник Србије Александар Вучић и није обавезујући за Србију, већ само за њега лично.

- Уласком у финиш председничке кампање, Трамп нема могућност да наметне неке радикалне промене и решења било коме, а то је случај и са Вашингтонским споразумом - казао је Трифковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана