Амбасадори земања ЕУ очекују да ВСТС буде позитиван примјер промјена

Срна
Амбасадори земања ЕУ очекују да ВСТС буде позитиван примјер промјена

САРАЈЕВО- Амбасадори неколико земаља ЕУ, предвођени шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, данас су у разговору са представницима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) поручили да се од ове институције очекује да буде лидер и позитиван примјер промјена неопходних за друштво БиХ.

Амбасадори ЕУ нагласили су да је прогрес неопходан како би се вратило повјерење грађана у рад правосуђа, саопштено је из ВСТС-а.

Они су разговарали су са предсједником ВСТС-а Халилом Лагумџијом и новим Предсједништвом ове институције о раду у наредном периоду који ће бити базирани на Реформском програму, као скупу стратешких и реформских мјера, те измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ.

С тим у вези наглашена је важност и неопходност подршке међународне заједнице у БиХ за брзо усвајање измјена и допуна тог закона без којег одређени помаци у правосуђу не могу бити остварени.

Наглашено је да је ВСТС БиХ свјестан налаза и препорука из извјештаја независних експерата о питањима владавине права на чијој реализацији ће бити фокус у наредном периоду, посебно о питању интегритета носилаца правосудних функција, јачања одговорности, квалитета, ефикасности, борбе против корупције и организованог криминала и јачања сарадње са спољним актерима.

Лагумџија је захвалио за досадашњу сарадњу и подршку ЕУ и њених појединачних земаља чланица у бројним пројектима унапређења правосуђа, те нагласио важност унапређење интегритета носилаца правосудних функција, јачања укупне одговорности ВСТС-а БиХ и правосуђа, те проактиван рад ВСТС-а у вези са битним питањима за функционисање система.

Сатлер је честитао новоизабраном руководству и нагласио значај успостављања владавине права за међународну заједницу, као кључном предуслову за приступ БиХ ЕУ, саопштено је из ВСТС-а.

Он се осврнуо и на даљу подршку правосуђу БиХ кроз ИПА пројекте, који ће бити усмјерени на унапређење рада и јачање одговорности, те истакао да се ВСТС БиХ треба фокусирати на конкретне резултате и унапређење одговорности.

Осим Сатлера, састанку су присуствовали амбасадор Шведске Јохана Стромквист, амбасадор Холандије Реиноут Вос, амбасадор Италије Никола Минаси, амбасадор Аустрије Улрике Хартман, амбасадор Словеније Зорица Букинац и замјеник амбасадор Њемачке Сабина Петре Кочендорфер.

Минаси је истакао да поштује рад ВСТС-а БиХ, уз оцијену да чланови Предсједништва својим примјером треба да покажу да су могуће позитивне промјене у систему.

Стромквист је навела дугогодишњу сарадњу између правосуђа Шведске и БиХ кроз партнерске пројекте са посебним освртом на ефикасност и одговорност.

Амбасадор Вос је истакао позитивне примјере сарадње између носилаца правосудних функција у Холандији и БиХ, а нагласио је да независност представља важан инструмент који заједно са одговорношћу носилаца правосудних функција доприноси повјерењу јавности у правосудни систем.

Хартман је акценат ставила на важност владавине праве за укупни просперитет грађана и могућност уживања у правима која им припадају.

Букинац је изразила наду да ће са именовањем нових чланова Предсједништва почети ново поглавље у раду институције, те истакла да систем почива на људима коју су дио њега.

Амбасадори земаља ЕУ осврнули су се на досадашње пројекте и остварену сарадњу са правосуђем БиХ.

Састанку су присуствовали и судија Санела Горушановић-Бутиган и тужилац Биљана Симеуновић, судија Селим Карамехићем, директор Секретаријата ВСТС-а Адмир Суљагић и замјеник директора Секретаријата ВСТС-а Хајро Пошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана