Амбасадор БиХ у Јапану у име дипломата из 156 земаља одао почаст жртвама атомске бомбе у Нагасакију и Хирошими

М. Л.
Амбасадор БиХ у Јапану у име дипломата из 156 земаља одао почаст жртвама атомске бомбе у Нагасакију и Хирошими

ТОКИО - Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан положио је цвијеће у знак сјећања на 74.000 жртава атомске бомбе током званичне Церемоније сјећања поводом обиљежавања 75. годишњице од тог догађаја.

Церемонија је одржана у недјељу у Парку мира у Нагасакију, а овим чином указана је велика част за представника БиХ, једна од највећих коју страни дипломата може доживјети у Јапану, с обзиром на то да је Берјан цвијеће положио у име дипломатског кора, односно свих акредитованих дипломатских мисија у Јапану из 156 земаља свијета.

Почаст настрадалима, уз полагање цвијећа, одали су и двадесетак високих званичника Јапана, укључујући јапанског премијера Шинзоа Абеа, бројне државне министре те гувернера префектуре и градоначелника Нагасакија.

Церемонији је присуствовало и неколико преживјелих као и изабрани представници потомака настрадалих.

Берјан је у суботу положио цвијеће и на мјесто пада атомске бомбе која је експлодирала у ваздуху, 500 метара изнад Нагасакија, а два дана раније  присуствовао је Церемонији мира у Хирошими, јапанском граду који је забиљежен у људској историји као први на који је бачена атомска бомба усмртивши око 140.000 људи, током Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана