Амбасада САД: Пријетње распадом БиХ су неприхватљиве

Г.С.
Амбасада САД: Пријетње распадом БиХ су неприхватљиве

САРАЈЕВО - Поступци или пријетње везане за распад Босне и Херцеговине су неприхватљиви и у супротности су са Дејтонским мировним споразумом и Уставом Босне и Херцеговне, који ентитетима не дају право на отцјепљење, речено је Фени из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у БиХ.

“Политички, вјерски, и лидери у заједницама, као и медији који извјештавају о њима имају одговорност да се фокусирају на конструктиван дијалог умјесто на реторику подјела. Република Српска је интегрални дио Босне и Херцеговине и изолација није у интересу њених грађана. Сви лидери се требају окренути кључним задацима демократског руковођења и реформама које воде ка изградњи боље будућности за све у Босни и Херцеговини” речено је Фени.

Српски члана Предсједништва БиХ Милорада Додика најавио је да ће РС кренути у процес дисолуције и спријечити рад институција БиХ (Тужилаштво, СИПА), након што је високи представник Валентин Инзко прогласио законске измјене којима се забрањује негирање геноцида.

Како је одговорено Фени, све жртве ратова у Босни и Херцеговини заслужују правду, а то је питање људских права и нико не треба искориштавати страдања било којих жртава ради остваривања политичке користи.

Утврђивање индивидуалне одговорности за ратне злочине и одбацивање навода о колективној одгворности су подједнако важни за исцјељивање рана и изградњу повјерења.

“Сједињене Америчке Државе остају чврсто привржене Босни и Херцеговини као демократској, мултиетничкој, сувереној и независној држави са неупитним територијалним интегритетом и њеној будућности која је најбоље загарантована у евроатлантској заједници земаља. Поступци или пријетње везане за распад Босне и Херцеговине су неприхватљиве и у супротности су са Дејтонским мировним споразумом и Уставом Босне и Херцеговне, који ентитетима не дају право на отцјепљење” речено је из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана