Амбасада Русије: Вријеме да се БиХ ослободи неумјесног спољног уплитања

Срна
Амбасада Русије: Вријеме да се БиХ ослободи неумјесног спољног уплитања

САРАЈЕВО - Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је поводом заједничке изјаве Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИК) да заступа став да је вријеме да се независна и суверена БиХ ослободи неумјесног спољног уплитања 25 година након завршетка сукоба и потписивања мировног споразума.

Из Амбасаде Руске Федерације истичу да развој унутрашњополитичке ситуације у БиХ као резултат одлуке Уставног суда БиХ о закону о пољопривредном земљишту Републике Српске изазива озбиљну забринутост.

"Не можемо не примијетити да је одлука изазвала једногласну реакцију једног конститутивног народа, који је процијенио да су његова уставна дејтонска права била повријеђена. Убијеђени смо да се то не смије занемарити - кључ за просперитет БиХ је комфоран суживот и сарадња свих народа на основу равноправности, међусобног поштовања, компромиса и консензуса", истиче се у саопштењу.

У Амбасади Русије сматрају да настала ситуација изазива нову напетост која не може допринијети ни јачању међусобног разумијевања, владавини закона нити одрживом економском развоју.

"У том контексту посебну пажњу заслужује тема спољног присуства у БиХ, које, очито, не одговара реалности у земљи. То се односи и на ОХР и стране судије у Уставном суду, те политике појединих представника међународне заједнице који и даље указују домаћим властима како се морају понашати и чак, што је посебно забрињавајуће, постављају ултиматуми демократски изабраним представницима народа", наглашава се у саопштењу.

Из руске Амбасаде истичу да је оно што два конститутивна народа предлажу кроз нацрт закона о Уставном суду БиХ за разматрање у Парламентарној скупштини БиХ, представља Уставом БиХ предвиђену могућност да се направи важан корак ка ослобађању ове земље од вањског протектората.

Амбасада Русије у БиХ позива све стране да овом питању приступе конструктивно и озбиљно и да постигну одлуку консензусом у складу са дејтонским принципима равноправости народа у духу дијалога и компромиса.

"Сматрамо да такав поступак у тренутним условима представља најбољи начин излаза из актуелне ситуације и избјегавања заоштравања напетости која није у интересима ниједне од страна", упозорава се у саопштењу.

Управни одбор ПИК-а изразио је безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија, наведено је у јучерашњој изјави ПИК-а коју није подржала Руска Федерација.

Из ПИК-а су додали да су одлуке овог суда коначне и обавезујуће, те да су надлежни органи обавезни да их спроводе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана