Алијанса неће повући трупе из Румуније и Бугарске

Срна
Алијанса неће повући трупе из Румуније и Бугарске

БРИСЕЛ - НАТО је одбацио данас захтјев Русије да повуче снаге из Румуније и Бугарске док се настављају дипломатски напори за спречавања рата у Европи.”

НАТО неће умањити своју способност да се узајамно штити и брани, укључујући присуство трупа у источном дијелу Савеза”, саопштила је портпарол НАТО-а Оана Лунгеску.

Москва је затражила правно обавезујуће гаранције од Алијансе да ће тај блок обуставити ширење и вратити се у границе из 1997. године.

Руско Министарство спољних послова раније током дана саопштило је да безбједносне гаранције које Москва тражи од Запада обухватају повлачење снага НАТО-а из Румуније и Бугарске.

Одговарајући на питање шта би то конкретно значило за Бугарску и Румунију, које су ушле у НАТО 1997. године, Министарство је саопштило да Русија жели да из тих земаља буду повучени сви страни војници, оружје и остала војна опрема.

НАТО је одбацио тај захтјев и напоменуо да би тако настале чланице Алијансе првог и другог реда, што је за тај савез неприхватљиво.

“Одбацујемо било какву идеју о сферама утицаја у Европи. Увијек ћемо одговорити на погоршање нашег безбједносног окружења, што обухвата и јачање наше колективне одбране”, рекла је Лунгескуова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана