Алијанса иде ритмом који жели БиХ

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Односи НАТО-а и БиХ су задовољавајући, онакви какве БиХ жели, изјавио је замјеник помоћника генералног секретара НАТО-а за политичке послове и безбједносну политику Хавијер Коломина.

"Постоји велико разумијевање, ми пружамо подршку која се тиче образовања, обуке, помоћ у случају ванредних цивилних ситуација. Били смо јако важни за успостављање професионалних Оружаних снага БиХ", рекао је Коломина за Срну.

Коломина је додао да је БиХ понуђен и програм реформи, али да није достављен ни за прошлу ни за ову годину.

"Ми идемо оним ритмом који жели БиХ", навео је Коломина, напоменувши да НАТО у БиХ спроводи мисију чији су циљ безбједност и стабилност.

Коломина је подржао и мисију Еуфора у БиХ, за коју сматра да треба да се настави, као и да не би било пожељно видјети да Русија стави вето на продужење мандата Еуфора.

"Не могу да спекулишем о ономе што ће се дешавати у будућности. Само желим да кажем да подржавамо мисију Еуфора у БиХ, будно пратимо шта се дешава и наставићемо пружати подршку", нагласио је Коломина.

Он је напоменуо да су команданти Еуфора задужени за сигурно и стабилно окружење, а да НАТО пружа логистичку подршку и неке елементе команде и контроле.

Говорећи о сарадњи НАТО-а са земљама региона, Коломина је рекао да поштује одлуку Србије о војној неутралности, као и да између Србије и Алијансе постоји много партнерских алата.

"Имао сам намјеру и овај пут посјетити Србију. Био сам прошле године у децембру и та посјета је била јако добра", истакао је Коломина.

Он је навео да НАТО с пажњом прати одлуке које доносе Шведска и Финска, напоменувши да тај војни савез има политику отворених врата, уз тврдњу да "доноси безбједност у евроатлантском подручју".

"НАТО доноси безбједност, просперитет и стабилност милионима људи. Чекамо да Шведска и Финска окончају своје интерне процедуре, па ћемо покренути своје процедуре", рекао је Коломина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана