Ален Шеранић: Прeвентивне мјере спроводићемо док не буде вакцине или лијека за корону

Срна
Ален Шеранић: Прeвентивне мјере спроводићемо док не буде вакцине или лијека за корону

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је у интервјуу Срни да су превентивне мјере у борби против вируса корона усмјерене према заједници док не буде вакцине или лијека, када ће у фокусу моћи бити вирус и човјек код којег се развија.

- Док тога не буде, морамо узети у обзир саму средину, јер не можемо да прекинемо спону између вируса и човјека у смислу постојања вакцине или лијека. Због тога се доносе мјере које су много више усмјерене према самој заједници - истакао је Шеранић.

Он је нагласио да је у тренутној фази, сходно стратегији коју препоручује Институт за јавно здравство Републике Српске, главни показатељ за евентуално увођење додатних мјера број лица са средње тешким или тешким обољењем у болницама.

- Пратићемо какав је прилив тих лица која су витално угрожена и то ће нам бити основни показатељ који ће говорити о мјерама које треба да дефинишемо у заједници - појаснио је Шеранић.

Он је нагласио да није могуће поредити период марта и априла са садашњим када је ријеч о понашању становништва, јер је евидентно веће дружење, те да је и са епидемиолошког становишта потпуно другачија стратегија била за период појаве вируса у заједници у односу на садашњи период када је вирус унутар заједнице.

- Док становништво не оболијева од тежег облика болести изазване короном свакако да је то добро у смислу доношења одређених мјера које не морамо у том тренутку да препоручујемо и због тога јесмо остали у ванредној ситуацији и имамо сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације сваких седам дана провјеравајући ситуацију сходно епидемиолошким показатељима и уопште стање у заједници да бисмо могли адекватно да реагујемо - рекао је Шеранић.

Он је указао да ће локалне заједнице у наредном периоду бити те које ће, у зависности од броја витално угрожених лица, евентуално доносити рестриктивније мјере.

- То је стратешка намјера да остале дијелове Републике, који имају повољну епидемиолошку ситуацију, не стављамо у рестрикцију него да омогућимо људима да се нормално понашају и раде. Ако имате неодговорних 20 одсто лица зашто да 80 одсто одговорних трпи одређене рестрикције - истакао је Шеранић.
Напомињући да је евидентно да су се сви "уморили" од вируса корона и да постоје ситуације у којој ће људи на тренутак постати неодговорни, ресорни министар је поручио да то не треба да постане рутина, јер је важно издржати у овој борби и остати одговоран.

- Без обзира како вријеме проводили, увијек је препорука да размишљамо о томе како и на који начин ћемо да заштитимо себе и своју породицу, наглашавајући прије свега заштиту, било личну лица која болују од више хроничних удружених обољења или су старија од 65 година и да они о себи размишљају, али да и ми као чланови породице или чланови друштва размишљамо како да их заштитимо - појаснио је Шеранић.


Коментаришући актуелне епидемиолошке податке и повећан број позитивних особа на вирус корона, не само у Српској већ и региону, Шеранић је рекао да је неколико аспеката са којих се може посматрати та ситуација, попут лакшег путовања и кретања људи јер нема ранијих рестрикција које се односе на границе.

- С друге стране, евидентно је да су мјере које су релаксиране омогућиле да се људи крећу и проводе одређено вријеме на начин који погодује ширењу вируса. Наравно да је начин на који проводимо слободно вријеме наша приватна ствар, али апелујем да и поред тога морамо да размишљамо о превенцији, ношењу заштитне маске, прању руку и физичкој дистанци - нагласио је Шеранић.

Напомињући да су у ранијем периоду у свијету постојала очекивања да вирус не буде активан током љета, Шеранић је додао да никада није научно релевантно доказано како ће се вирус корона понашати у сезони љета.

Он је навео да сама чињеница да се мало зна о вирусу корона свакако много кочи одговоре због чега је неопходно схватити зашто су на снази биле рестриктивне мјере, с обзиром да се на сам вирус врло тешко може утицати и дјеловати.

- Оног тренутка када будемо могли дјеловати на сам вирус, а то говори о постојању вакцине и конкретног лијека за лијечење обољења која настају узрокована овим вирусом, тада ће се и другачије размишљати и о рестриктивним понашањима унутар саме заједнице - поновио је Шеранић.

Говорећи о периоду јесени, када долази и сезона грипа, он је истакао да се здравствени систем припрема када је ријеч о простору, опреми, али и кадровски, јер ће присуство два вируса бити изазов.

- Са тренутног аспекта подијелио бих, ипак, фазу јула, августа и септембра као једну и октобра као другу фазу. Нећемо се исто понашати и не можемо сада толико далеко предвидјети шта ће се тачно десити... С обзиром да се и вирус грипа и короне преноси на исти начин превентивне мјере су потпуно исте. С друге стране, за оба вируса у случају виталне угрожености дешава се иста патофизиолошка ствар у смислу оштећења плућа и начин пружања помоћи је исти. Разлика је у томе што за грип имамо вакцину и лијек који директно може помоћи, а за корону немамо - појаснио је министар Шеранић.
Он је додао да су тренутни капацитети и опрема у здравственом сектору Републике Српске на задовољавајућем нивоу, те да је важно размишљати о људским капацитетима, јер су здравствени радници најважнији у овоме свему.
Шеранић је нагласио да су здравствени радници поднијели огроман терет рада, јер су из сезоне грипа ушли у сезону короне.

- Морате да обезбиједите да паралелно функциониоше и један и други систем и онај који пружа услуге лицима обољелим од короне и онај који је најзначајнији - који пружа здравствене услуге становништву - рекао је Шеранић.
Он је навео да се успјешно одговорило том изазову за организацију система, те похвалио што је механизам управљања у вези са организацијом био на стручнооперативном тијелу Министарства и Републичком штабу те су кроз директну комуникацију у појединим ситуацијама могли врло брзо да реагују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана