Ален Шеранић: Окончање кризе и ширења вируса зависи од грађана

Срна
Ален Шеранић: Окончање кризе и ширења вируса зависи од грађана

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је почео активни епидемиолошки надзор и изолација заражених пацијената, али да окончање кризе и ширења вируса корона зависи од грађана.

Он је позвао грађане да поштују донесене мјере и на тај начин заштите себе и заједницу у којој бораве.

- Од појаве вируса у Републици Српској прошло је 25 дана. За разлику од првих дана појаве вируса и пасивног односа, однедавно се примјењује активни епидемиолошки надзор. Епидемиолози и здравствени радници узимају узорке на терену, а с тим у вези већи је проценат позитивних на вирус - рекао је Шеранић за Радио Републике Српске.

Он је појаснио да се управо такве особе изолују из заједнице и смјештају у карантин.

- Тако да је добро када откријемо да је неко позитиван, да би кроз здравствени надзор помогли том лицу, али и заједници. Знамо да ће та особа бити адекватно збринута, праћена и да неће бити даљи преносник ширења вируса корона - додао је Шеранић.

Према његовим ријечима, с циљем заштите грађана успостављен је и карантин на граници.

- Грађани који се враћају кући из других земаља упућују се у карантине у локалним заједницама из којег излазе након 14 дана, ако резултати на вирус буду негативни - појаснио је Шеранић.

Он је напоменуо да наредне три седмице могу бити кључне, али и да је тешко правити процјене.

- Ако успијемо да у наредном периоду под контролу, односно надзор, ставимо лица која су позитивна на вирус корона имаћемо 14 дана период инкубације, па с тим у вези и три седмице за изолацију вируса. Наравно, то се може мијењати већ у наредној седмици, зависно од околности у Републици Српској - појаснио је министар.

Шеранић истиче да нико није био спреман за ширење вируса који је у карантин ставио четвртину свјетске популације.

Он сматра да је здравствени систем успјешно одговорио изазову, додајући да се ради на реорганизацији рада болница и домова здравља да би се заштитили здравствени радници, али и пацијенти.

Шеранић је нагласио да Српска располаже медицинском опремом и тестовима, али је подсјетио на проблем набавке у свијету.

- Уко епидемија буде трајала дуже, наравно да ће нам требати додатна средства. Морам рећи да у Влади Републике Српске и у Републичком штабу за ванредне ситуације ради тим који тражи на тржишту доступне ресурсе. Морају се наћи и компатибилни тестови. Има пуно тестова на тржишту, али нису компатибилни са апаратима које имамо - појаснио је Шеранић.

Он је поручио да је важно да се грађани и даље придржавају препорука, да излазе из куће само када је неопходно, држе физичку дистанцу и буду одговорни према заједници.

- Мислим да су и грађани прихватили овакав начин дјеловања. Као што они дају подршку нама, дајем и ја подршку грађанима. Дајте да будемо стрпљиви и да кроз разумијевање издржимо заједно. Вјерујем да није лако бити 14 дана у изолацији и треба да помогнемо једни другима да би што лакше пребродили кризу са што мање посљедица - нагласио је Шеранић.

Он је истакао да је потреба за увођењем ванредног стања оправдана, јер би се одлуке доносиле брже и биле би ефикасније, па с тим у вези и одговорило би се на потребе грађана.

Шеранић је рекао да не постоји разлог за блокаду општина, те демантовао раније објаве у појединим медијима и на друштвеним мрежама да се спрема такав сценарио.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана