Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској: БиХ почиње званичне разговоре са Загребом о Трговској гори

Ведрана Кулага Симић
Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској: БиХ почиње званичне разговоре са Загребом о Трговској гори

БиХ и Хрватска су на корак до званичних разговора о проблему који се зове Трговска гора, а мој састанак са хрватским министром чији ресор покрива и то питање, за који чекам датум, је први који треба да покрене све остале да би биле утврђене званичне позиције, ставови и излази.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

БиХ и Хрватска дуго воде тихи рат због намјене званичног Загреба да на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ и слива Уне, изгради одлагалиште за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, чиме би било угрожено здравље око 250.000 становника с обје стране ријеке. Врањеш истиче да БиХ и Хрватска треба да покрену отворене разговоре о тој теми и да се дошло близу тога.

- На вези сам са кабинетом министра Томислава Ћорића. Очекујем ускоро датум моје посјете, и очекујем да тада први пут чујемо званичне ставове Хрватске о томе, јер је то питање највише заступљено у медијима, али су до сада изостали званични састанци. Наш циљ је да сједнемо за сто и чујемо званичне ставове, колико је могуће да се у неким дијеловима приближимо, да видимо да ли је могућ компромис и томе слично. Током моје прве посјете замолићу да буде организована билатерална посјета у коју би дошао ресорни министар из БиХ, а у овом случају Сташа Кошарац, да бисмо видјели који су ставови Хрватске те пренесемо нашу забринутост и видимо које даље кораке ћемо предузимати. Чекамо датум - истакао је Врањеш.

ГЛАС: Да ли то значи да треба спустити лоптицу да би се видјело шта даље?

ВРАЊЕШ: Када имате дипломатске односе, циљ је отворити комуникацију о теми која је потенцијално спорна. То је устаљена пракса. Морамо отворити разговоре и добити коначне ставове о томе. Након овога би требало да буду утврђени идући кораци. Да ли је то тужба, да ли би хрватска страна била спремна на неке уступке, то не знам, али је сигурно да је свака комуникација добра.

ГЛАС: И да се успоставе билатерални разговори?

ВРАЊЕШ: Да, потребни су билатерални разговори између двије земље, односно да буде успостављена комуникација на министарском нивоу и да онда видимо о чему смо сагласни, а о чему не и да коначно можемо да идемо даље. У медијској сфери можемо да чујемо различите ставове, али нас интересују званични ставови Хрватске.

ГЛАС: Предсједништво БиХ је поодавно, кроз закључке затражило да буде успостављена комуникација са Хрватском, али то није учињено. Било је и неких блокада од стране актуелне шефице дипломатије БиХ, да ли смо због тога и других ствари изгубили драгоцјено вријеме?

ВРАЊЕШ: Тешко је сада то процијенити. То ћемо видјети у идућем периоду, али знам да је посјета Загребу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на неки начин релаксирала комуникацију БиХ и Хрватске и оставила наду да ће разговори и даље тако тећи. Сигурно је и да, од када сам у октобру прошле године дошао на ову позицију у Загреб, очекујем овај састанак. А назнаке су се појавиле тек након Додикове посјете и након што је отворио ову тему у Загребу. Чекамо сви сада тај састанак и нови почетак.

Спремност

ГЛАС: Имајући у виду да дуго чекате овај састанак, да ли имате све информације које су потребне?

ВРАЊЕШ: Први састанак је, такорећи, мој и биће на нивоу министар - амбасадор с намјером да буде успостављен билатерални састанак, односно састанак на који ће доћи два министра са савјетницима и ти разговори ће бити потпунији. Велика очекивања имамо од тог састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана