Албански навијачи на утакмици у Аустралији напали српске уз повике „Косово је Албанија“

Танјуг
Foto: vesti-online.com

КАНБЕРА - На фудбалској утакмици аустралијске треће Премијер лиге Викторије између Бијелих орлова и Норт Саншајна догодио се инцидент у којем су албански навијачи напали српске.

Дуел Бијелих орлова и Норт Саншајна, који је завршен резултатом од 3:3 требало је да буде спектакл пред добро попуњеним трибинама у Кизбороу, а претворио се, преносе франкфуртске „Вести“, у скандал у режији присталица албанског клуба са сјевера Мелбурна.

Последица нереда који су изазвали албански хулигани је један теже повријеђени младић међу навијачима српског клуба, неколико лакше повријеђених и значајна материјална штета на аутомобилима на клупском паркингу.

У више наврата, присталице Норт Саншајна су провоцирале скандирањем „Косово је Албанија”, као и разних других парола и увреда.

Током утакмице, наводе „Вести“, бројнији навијачи „Бијелих“ орлова нису наседали на провокације и избјегнути су већи инциденти.

Међутим, чим је означен почетак утакмице, услиједила је размена жестоких увреда с обе стране, а затим су Албанци засули каменицама српски „сектор“ на стадиону.

Више особа је лакше повријеђено, а један 16-годишњак је одмах превезен у хитну помоћ, пошто је задобио повреде на глави од каменица.

- Момак је на тренутак изгубио вид и био је очигледно уздрман због великог камена који га је погодио у главу. Одвели смо га да му се укаже помоћ и он се на срећу успешно опоравља - рекао је „Вестима“ предсједник Орлова Далибор Шаула.

Додао је да је управа клуба предосјетила да би могло доћи до инцидента на овој утакмици и прије тога је контактирала колеге из Саншајна.

- Желели смо да будемо сигурни да ће они комуницирати са њиховим навијачима и да ће им скренути пажњу на понашање. Такође смо контактирали полицију и упозорили их да би ово могла да буде утакмица високог ризика. Из тог разлога смо ангажовали три пута више редара него на другим утакмицама - објаснио је Шаула.

Такође су физички одвојили албанске од српских навијача и омогућили присталицама гостујућег тима да први напусте стадион, прије него што остала публика буде почела да излази, како би се избегли могући инциденти испред Спортског центра и на улици.

- Предузели смо апсолутно све мере предострожности, али очигледно је да неке људе и даље треба образовати и научити да такво антисоцијално понашање једноставно не може више да прође. Ово је једина утакмица високог ризика коју имамо ове сезоне, јер сви остали ривали и њихови навијачи поштују своје супарнике - нагласио је Шаула.

Полицијска патрола је била на лицу мјеста и извјештај који су сачинили биће упућен Фудбалском савезу Викторије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана