Активно 555 притужби на рад запослених у правосудним институцијама у БиХ: Судије касниле и криле списе у канцеларијама

Ведрана Кулага Симић
Активно 555 притужби на рад запослених у правосудним институцијама у БиХ: Судије касниле и криле списе у канцеларијама

САРАЈЕВО - Канцеларија дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ има пуне руке посла и ове године, јер најновији подаци свједоче да су готово сваког дана запримали по једну притужбу на рад судија и тужилаца.

ВСТС је на посљедњој сједници разматрао и прихватио информацију о раду те канцеларије за друго тромјесечје 2020. године у којој је наведено да су запримили 143 притужбе, а ријешили њих 228. чиме су заостаци у раду смањени за 85 притужби.

На крају шестомјесечног периода у раду је било 555 притужби, од којих је 51 одсто из текуће године, 47 одсто из 2019. године и два одсто из 2018.

- Канцеларија је у току овог периода поднијела четири дисциплинске тужбе против четворо судија, од тога је један судија из основног суда, а троје из општинских судова - потврђено је у тој институцији.

Образлажући због чега су поднесене дисциплинске тужбе, наведено је да је један тужени неоправдано каснио при предузимању радњи у четири извршна предмета, односно није радио по изјављеним жалбама дуже вријеме.

- У једном предмету тужена је, поступајући у парничном предмету, за двије године и 11 мјесеци прекорачила рок за достављање списа по жалби  другостепеном суду. У другом је због пропуштених рокова и радњи дошло до застаре кривичног гоњења, док је у трећем тужени држећи већи број списа у канцеларији у значајној мјери прекорачио одредбе Правилника о аутоматском систему управљања предметима у судовима који прописује да се списи чувају на полицама у спремишту. Службеном забиљешком шефице писарнице констатовано је да су на дан сачињавања у канцеларији туженог затечена 242 предмета - пише у документу, без навођена општина и градова у којима раде.

Судије и тужиоци у БиХ лани су оборили неславан рекорд и то по броју дисциплинских поступака који су покренути против њих, а изречено им је и више казни него годину раније, показали су најновији подаци Канцеларије дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

На њихову адресу су лани стигле 843 притужбе на рад судија и тужилаца у БиХ, што је за око 5,8 одсто мање у односу на број притужби примљених у 2018. години. Најчешћи разлози за покретање дисциплинских поступака против судија су били немар и непажња у вршењу службених дужности, а слична је ситуација и када је ријеч о притужбама против тужилаца.

Изречено је 15 јавних и десет писмених опомена, у десет случајева је казна била смањење плате, а уписана су и два разрјешења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана