Агенција за заштиту личних података у БиХ: Није законито објавити податке оних који крше мјере забране

Срна
Агенција за заштиту личних података у БиХ: Није законито објавити податке оних који крше мјере забране

САРАЈЕВО - Агенција за заштиту личних података у БиХ сматра да није у складу са Законом о заштити личних података, а ни другим релевантним законима проактивно и генерално објављивати податке о прекршиоцима мјера забране у вези са пандемијом вируса корона.

У саопштењу из агенције се наводи да је уочено да се на појединим службеним интернет страницама јавних органа, који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона, генерално и проактивно објављују лични подаци лица која не поступају у складу са мјерама забране у вези пандемије вируса корона.

Наведено је да те личне податке преузимају и портали тако да се ствара ситуација која може довести до озбиљне повреде права на приватност у погледу обраде личних података тих лица.

Агенција истиче да, анализом Закона о заштити становништва од заразних болести, објављивање било којих личних података није предвиђено као мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те да предметни закон не може бити основа за такву обраду личних података.

Осим наведеног закона, јавни органи су обавезни да примијене и друге законе, који могу бити основа за обраду личних података уз поштовање основних принципа законите обраде личних података.

Прије свега, истичу из Агенције, законска обавеза јавних органа је да информишу јавност о свом раду на професионалан и етичан начин, што нужно не подразумијева изношење личних података, будући да се одређено стање или појава могу предочити изношењем статистичких података.

Поступање супротно законима може имати обиљежја кривичног дјела или прекршаја.

Агенција је, на почетку увођења посебних мјера у вези са пандемијом вируса корона, поред рјешења којим је забранила објаву података о лицима која су заражена и којима су одређене мјере изолације, издала и саопштење којим је изнијела генералан став да није противзаконито објавити минимум података о лицима која крше законом одређене забране надлежних органа, а посебно оних којим се штите и спашавају животи људи, с претпоставком да се то чини у складу са релевантним законима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана