Агенција за статистику БиХ почела активности у великој неизвјесности: Спремају закон, датума пописа ни на видику

Ведрана Кулага Симић
Агенција за статистику БиХ почела активности у великој неизвјесности: Спремају закон, датума пописа ни на видику

САРАЈЕВО - Радне групе које је формирала Агенција за статистику БиХ, а на основу закључка Савјета министара, почеле су израду закона о попису становништва и попису пољопривреде, потврдила је за “Глас Српске” вршилац дужности директора те институције Весна Чужић.

БиХ је, уз Сомалију, била једина земља у свијету која није успјела 2011. године да организује попис становништва, домаћинстава и станова, а када су се двије године касније, сплетом разних околности, посложиле одређене коцкице, пописивачи су изашли на терен.

Посљедњи попис, који је обављен од 1. до 15. октобра 2013. године, протекао је уз велике проблеме због неслагања челника три статистичке институције у БиХ, а све је резултовало тиме да је Српска објавила своје податке три године касније, незадовољна начином на који их је Агенција за статистику БиХ обрадила, односно јер су људи из 196.000 пописница увршћени у сталне становнике у БиХ иако годинама живе и раде у иностранству.

Иако се раније спекулисало да би пописивачи требало да покуцају на врата грађанима 2021. године, готово је извјесно да се то тада неће десити. На питање да ли је могуће сада говорити о неком оквирном датуму, Чужићева је истакла да Савјет министара даје коначну потврду за улазак у поступак припреме новог пописа становништва.

- У закону о попису становништва биће дефинисани вријеме спровођења пописа становништва, домаћинстава и станова, буџет и основне смјернице за методологију рада и начин прикупљања, обраде и дисеминације података. Попис је државни пројект у којем је улога статистичких институција стручне и техничке природе - истакла је Чужићева.

Говорећи о активностима на попису пољопривреде, подсјетила је да је у јулу, на иницијативу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, одржан састанак представника све три статистичке институције у БиХ и надлежних министарстава у РС и ФБиХ на којем је разговарано о том попису. Они су Агенцији за статистику БиХ доставили мишљења о организацији пољопривредног пописа која ће бити достављена и Савјету министара.

У и тој агенцији су потврдили да је на њихове планове утицала пандемија вируса корона.

- Будући да су истраживања, која захтијевају и теренски рад, једна од главних активности статистичких институција, настојимо се прилагодити новонасталој ситуацији и наћи што боља рјешења. Већину планираних истраживања смо реализовали уз поштовање мјера кризних штабова и препорука Евростата. Међутим, нека истраживања, као што су анкета о потрошњи домаћинстава или анкета о приходима и условима живота, која захтијевају теренски рад, нисмо реализовали и одгодили смо их за наредну годину - закључила је Чужићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана