Агенција за развој високог образовања одбила регистрацију оба јавна Универзитета у Српској

nezavisne.com
Агенција за развој високог образовања одбила регистрацију оба јавна Универзитета у Српској

Бањалука - Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, рекао је да је Агенција за развој високог образовања и осигурање одбила да упише у државни регистар оба јавна Универзитета из Републике Српске, те да је очигледно да се ради о политичкој опструкцији.

Усмена информација о процесу реакредитације универзитета добијена је на сједници Владе РС која је одржана данас.

Између осталог, Влада Републике Српске је дала рок од седам дана Агенцији да упише у регистар јавне универзитете из Републике Српске, а у супротном ће тражити повлачење српских чланова из Управног одбора Агенције као и замјеника директора, те покренути смјену директора Енвера Халиловића.

Такође, уколико се у том року не упишу универзитети из Републике Српске у регистар, Влада Републике Српске тражиће и повлачење ректора из Српске из Ректорске конференције БиХ.

“Ово је црвена линија која пријети да уруши комплетан систем високог образовања у БиХ”, рекао је Рајчевић.

Влада Републике Српске усвојила данас и Нацрт закона о уређењу простора и грађењу којим се, између осталог, смањује рок за издавање грађевинске дозволе са 30 на 15 дана.

Сребренка Голић, потпредсједник Владе Републике Српске рекла је да се ради о системском закону те да је Влада РС усвојила и информацију која се односи на енергетску ефикасност, а у којој се између осталог наводи да је само у области образовања и здравству потребно обновити 1. 200 објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана