Адвокатска комора РС: Донијети нове уредбе или законе и утврдити пореске олакшице

Срна
Адвокатска комора РС: Донијети нове уредбе или законе и утврдити пореске олакшице

БАЊАЛУКА - Адвокатска комора Републике Српске, имајући у виду новонасталу ситуацију у вези са вурусом корона, поднијела је иницијативу Народној скупштини, Влади, Министарству правде и предсједнику Републике Српске за доношење уредбе са законском снагом или закона о привременим мјерама у вези са судским, управним и другим јавноправним питањима за спречавање ширења ове прелазне болести.

- Иницијативом би се омогућило задржавање тока процесних рокова у поступцима, као и задржавање тока свих материјалних преклузивних рокова за остваривање права странака - саопштено је из Коморе.

У саопштењу се појашњава да се због ових, али и других мјера које је предузела држава, као што је ограничење приступа судовима и јавној управи, затварање продавница, те услужног сектора, појединцима онемогућава учинковито остваривање и извршавање њихових права.

- Није могуће правовремено дјеловање и дјеловање државних органа, па би требало донијети закон или уредбу којим се продужавају материјални рокови, који су преклузивни, односно да престају тећи - наводи се у саопштењу.

Адвокатска комора Републике Српске наводи да је поднијета и иницијатива за доношење уредбе којом би се утврдиле пореске олакшице за пореске обвезнике, предузетнике и привредна друштва, која у вријеме важења ванредне ситуације имају смањен обим пословања или уопште не раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана