Aдвокати најавили протест, у четвртак излазе пред судове

Агенције
Aдвокати најавили протест, у четвртак излазе пред судове

БРЧКО - Адвокатска комора Републике Српске саопштила је да ће у четвртак обуставити рад у знак протеста због фискализације адвокатске дјелатности у Брчко дистрикту.

Како су навели протест је заказан за 12 часова испред Основног суда у Бањалуци и Основног суда Брчко Дистрикта БиХ, као и у другим градовима РС.

“Протест у трајању од пола сата, током којег ће адвокати изаћи пред судове у Бањалуци и Брчко Дистрикту БиХ  и у свим градовима Републике Српске, заказан је с циљем да се укаже на негативне посљедице фискализације адвокатске дјелатности у Брчко Дистрикту БиХ”, наведено је у саопштењу Адвокатске коморе РС.

У саопштењу је појашњено да је Законом о фискалним системима Брчко Дистрикта БиХ, који је усвојен 8. јуна 2016. године адвокатска дјелатност била изузета од обавезе регистровања промета преко фискалног уређаја, односно фискалне касе. 

“Скупштина Брчко Дистрикта БиХ је без најаве, односно нацрта или приједлога Измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра 2018, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је у члану 3, став 1 брисала тачку ц) из члана 6 став 1 Закона о фискалним системима и на тај начин прописала обавезу регистровања промета преко фискалног уређаја, односно фискалне касе у адвокатској дјелатности”, наведено је у саопштењу у којем се додаје да су “улога и положај адвоката регулисани Препоруком Савјета Европе број Р.(2000.) 21, од 25.октобра 2000. године, којом се гарантује слобода адвокатске дјелатности, као и Основним начелима о функцији адвоката Уједињених нација бр. УН док. А-Конф. 144/28/Рев. 1. и 118. којима је утврђена улога и положај адвоката”.

“У циљу је Адвокатске коморе Републике Српске да представимо и појаснимо проблеме са којима се сусрећу адвокати у контексту доношења Закона о фискалним системима Брчко Дистрикта БиХ”, закључено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана