Абдићев први сарадник свједочио против Дудаковића

Агенције
Абдићев први сарадник свједочио против Дудаковића

Сарајево - Читањем исказа умрлог свједока Арифа Вуковића јуче је у Суду БиХ настављено суђење Атифу Дудаковићу, генералу тзв. Армије РБиХ и бившем команданту 5. корпуса, којег Тужилаштво терети за злочине на подручју Крајине.

Вуковић је исказ дао прије 12 година, а преминуо је у новембру 2017. У исказу који је прочитан Вуковић је говорио о сукобу припадника 5. корпуса и Аутономне покрајине Западна Босна, чији је био члан. Он је, иначе, прије рата био шеф кабинета Фикрета Абдића у "Агрокомерцу", а током рата секретар у штабу АП Западна Босна.

Прије читања исказа одбрана је имала бројне примједбе на испитивање овог свједока. Указано је на нерелевантност и незаконитост његовог исказа датог 12. марта 2007. године. Дудаковићев адвокат Асим Црналић казао је да је читањем овог исказа повријеђено право на одбрану и правично суђење. Одбрана је, такође, тврдила да се исказ Вуковића односи на дешавања од 1992. до 1994. и да није обухваћен периодом оптужења. Суд је дозволио да записник буде прочитан, а у њему је Вуковић говорио и о свом заробљавању у јулу 1994. те, како је рекао, малтретирању од стране припадника 5. корпуса. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана