Везе са IHH-ом воде ка Министарству одбране

Горан Маунага
Везе са IHH-ом воде ка Министарству одбране

Сарајево - Истрага о организацијама и лицима у БиХ повезаним са турском хуманитарном организацијом Инсани Хак Хуриет (IHH) биће проширена и на институције, а истражиоци би најприје могли да закуцају на врата Министарства одбране БиХ.

Извор близак безбједносним агенцијама рекао је "Гласу Српске" да постоји могућност да су у Министарству одбране и још неким институцијама инсталисани сарадници IHH-а који су олакшавали добијање дозвола за куповину и извоз наоружања турским фирмама.

- Те фирме су наоружање преко IHH-а пребацивале у Сирију. Осим тога, они су успијевали и да зауставе или успоре истрагу о сарадницима IHH-а у БиХ - тврди извор "Гласа".

Додаје да ће бити провјерено и функционисање неколико удружења која до сада нису била под надзором, а чији рад координишу функционери IHH-а  Хакан Челик, Хакан Боцоглу и Осман Аталај који се годинама налазе у БиХ.

- Они сарађују и са Данијелом Карабеговићем чију је организацију "Интерактив" забранио NATO - каже наш саговорник.

Додаје да је Карабеговић послије те забране формирао удружење "Сервис за креативна рјешења", да је оснивач организације "Позив у рај" те да је он један од најактивнијих сарадника IHH-а.

- Биће провјерено и које су турске фирме, које су куповале и извозиле оружје из БиХ, то наоружање преко IHH-а достављале радикалним исламистима на сиријском ратишту. Власник неколико тих фирми у Швајцарској, САД и Словачкој је један Турчин - каже исти извор.

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском броју "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана