Ускоро формирање нове комисије за Сребреницу

ATV
Ускоро формирање нове комисије за Сребреницу

Имена чланова независних Комисија које ће утврђивати истину о страдању свих народа у Сребреници од 1992-1995. и о страдању Срба у Сарајеву биће позната наредне седмице.

Влада Српске усвојила је критеријуме за именовање по два члана из институција које је предложио Републички центар за истраживање рата и ратних злочина. Иако су и раније наговјештавали да ће се на списку наћи добро позната имена, за сада откривају само да ће то бити компетентне судије, тужиоци, адвокати и лица из академске заједнице.

"Прихваћен је приједлог Министарства правде да се за чланове Комисије именују по два представника сљедећих институција: Народна скупштина Републике Српске, Влада Републике Српске, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова, Министарство рада и борачко инвалидске заштите, Удружење судија Републике Српске, Удружење тужилаца Републике Српске, Адвокатска комора Републике Српске, Правни факултет Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Академија наука и умјетности, међународни правни експерти", истакли су из Владе Републике Српске.

Откривено је да ће судије, тужиоци и адвокати који буду чланови независне Комисије имати најмање пет година искуства у области кривичног и међународног хуманитарног права. Исто важи и за међународне правне експерте. Из Републике Српске на све јасна порука - Нови Извјештај значи и коначно признање злочина над Србима у сребреничкој регији, иако докази годинама стоје у ладицама БХ-Тужилаштва, без процесуирања. 

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, за АТВ каже да интензивно разговара са будућим члановима Комисија и да ће им доставити све информације које су прикупили, али да нико неће утицати на њихов рад. 

"Те методологије представљају оквир рада без било какве жеље и намјере да се уплићемо у сам рад комисије. Дакле, методологијом јесте прописано да ће сама комисија донијети пословник о раду и да ће, дакле, свој начин дјеловања и рада испунити у складу са тим пословником, а који ће бити у складу са методологијом", истакао је Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.  

"Методологија се ради у складу са најбољим критеријумима и праксама коју су имали на неким сличним мјестима у свијету. Наравно, то раде стручни људи", истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске у августу је једногласно одбацила Извјештај о Сребреници из 2004. године, који је тадашња Влада са Драганом Микеревићем на челу усвојила, под притиском бившег високог представника Педија Ешдауна. Тадашњи Извјештај обухватао је ратна дешавања искључиво од 10. до 19. јула ратне 1995. године, а садржавао је само Бошњачке жртве.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана