Три странке пуцају по шавовима

nezavisne.com
Три странке пуцају по шавовима

БАЊАЛУКА - Расипање чланства СДС-а и НДП-а те подјеле у ДНС-у воде те три доскоро јаке странке у распад, односно пуцање по шавовима и слабљење на политичкој сцени Републике Српске, сматрају аналитичари.

Овакав развој ситуације, у комбинацији с прелијетањем из једне у другу струју, поједини аналитичари називају политичким куплерајем, што ће, како оцјењују, и те како утицати на смањивање излазности у предстојећим изборним циклусима.

“Заправо смо тек послије избора видјели да се дешавају два велика потреса, и то прије свега у СДС-у, а затим и у ДНС-у. Круна изненађења је потрес у НДП-у. Сви ти потреси имају једно извориште, а односи се на приближавање односно привијање прије свега СНСД-у”, каже Тања Топић, политичка аналитичарка.

ГУБИТАК: По њеним ријечима, то што се десило је, када су у питању СДС и НДП, потпуна новина, за разлику од ДНС-а, који је годинама био уз СНСД. На крају су на највећем губитку грађани, односно бирачи.

“Досад се грађанима спочитавало када не излазе на изборе и не гласају, јер тиме губе могућност да критикују. Сада су поједине политичке партије и политичари изиграли и обманули грађане. Добили су њихове гласове на другим принципима, идејама и увјерењима, а преко ноћи су промијенили табор, те ударили велики шамар тим гласачима који су им дали повјерење. Логична је реакција грађана да кажу - сви су исти”, оцјењује Топићева. Она спада у аналитичаре који сматрају да се ове три странке распадају односно цијепају.

“Сасвим је сигурно да оне више неће постојати у капацитету какав су имале досад. Један дио ће вјероватно ући у друге политичке партије. Имаћете неку врсту потпуног, грубо ћу се изразити, политичког куплераја”, навела је Топићева.

РАСУЛО: Ђорђе Вуковић, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, сматра да нико, па чак ни они који су активно радили на сценарију расула у три странке, није могао предвидјети овако брзо потонуће односно унутрашње разваљивање у тим партијама. Изненађење не крије.

Вуковић оцјењује да је ДНС “незаслужено на политичкој сцени дуго опстајао и био прибјежиште за различите прелетаче, који су ту партију идентификовали као пречицу до остваривања неких интереса”, док је сада, како каже, питање шта ће од те странке опстати.

Сматра да НДП нестаје с политичке сцене, те подсјећа да им је двоје младих бањалучких одборника већ окренуло леђа, док је СДС донекле енигма, јер већ дуго има кризу идентитета.

“Ниједан глас СДС или НДП нису добили да тргују с владајућом партијом. Питање је сада како да бирачи опозиционих партија било коме вјерују”, истакао је Вуковић.

Он оцјењује да би се све ово врло лоше могло одразити на излазност на наредним изборима, али и додаје да је РС и њеној демократији битно да има квалитетну опозицију.

БОРБА: Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе Бањалука, сматра да имамо политичке организације без јасне визије, па се све своди на пуку борбу за власт.

“Када постојећа ситуација не може да обезбиједи стабилност таквих политичких организација, оне пуцају и распадају се по интересним основама односно шавовима. Код нас је тренутно највише интереса за власт, јер она омогућава друштвене привилегије и корист”, рекао је Шолаја за “Независне”.

Подсјетимо, Вукота Говедарица, лидер СДС-а, из странке је избацио више високопозиционираних чланова након што су пружили руку СНСД-у.

Због приближавања тој владајућој странци, влада незадовољство и у добром дијелу НДП-а, чији се лидер Драган Чавић недавно састао с руководством СНСД-а те је договорено да НДП постаје дио владајуће коалиције у РС.

На трећој страни, у ДНС-у Марка Павића су подијељена мишљења о правцу дјеловања након парламентарних избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана