Тодоровић, Ђајић и Ћорић прихватају мандате

Дарко Момић
Тодоровић, Ђајић и Ћорић прихватају мандате

Бањалука - До посљедње сједнице Централне изборне комисије БиХ одржане у четвртак само се градоначелник Зворника Зоран Стевановић одрекао освојеног мандата у Народној скупштини Српске, док сви остали новоизабрани посланици којима пријети проблем сукоба интереса за сада тврде да ће мандате преузети.

Мандата се мора одрећи досадашњи градоначелник Требиња Лука Петровић, који је у петак именован за вршиоца дужности директора “Електропривреде Републике Српске”, као и начелник Прњавора Дарко Томаш, који је раније рекао да ће остати начелник. Једне функције ће се морати одрећи и директор Завода за запошљавање РС и нови посланик СНСД-а Мирослав Вујичић, као и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и посланик социјалиста Срђан Тодоровић.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић потврдила је да је до четвртка само Зоран Стевановић обавијестио ЦИК БиХ да одустаје од мандата, након чега је мандат додијељен сљедећем кандидату са листе СНСД-а Младену Поповићу из Власенице.

- Могуће је да су на протокол ЦИК-а стигле још нечије изјаве о одрицању од мандата, као и да ће стићи до понедјељка, за када је заказана конститутивна сједница Народне скупштине РС. Уколико стигну, ЦИК ће их одмах размотрити и донијети одговарајуће одлуке - рекла је у петак за “Глас Српске” Пирићева.

Срђан Тодоровић каже да ће у понедјељак положити заклетву и прихватити посланички мандат, а да ће у данима послије тога органи СП-а одлучити о даљим корацима.

- Након што прихватим мандат, имам рок у којем морам да се изјасним коју од двије функције ћу обављати. Врх Социјалистичке партије није још одредио ко ће коју дужност обављати, али наредних дана ће бити прецизирано ко ће какве обавезе преузети у име партије и у складу с тим одлукама ћу се и понашати - каже Тодоровић.

Директор “Електро-Бијељине” Недељко Ћорић у четвртак је поднио оставку на ову функцију због преузимања посланичког мандата.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић каже да ће у понедјељак прихватити посланички мандат, али да ће видјети да ли ће га и задржати.

- Нема сукоба интереса, јер је и у досадашњим сазивима НСРС било неколико посланика који су истовремено били и на челу здравствених установа. Немам претјеране политичке амбиције и више ме занима медицина - каже Ђајић.

И посланици и министри

Посланичке мандате у Народној скупштини РС освојили су и министар финансија РС Зоран Тегелтија и индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Изборни закон БиХ омогућава да, док је Влада Српске у техничком мандату, они истовремено буду и посланици и министри.

Иста је ситуација и са министром спољних послова БиХ Игором Црнатком, који је такође освојио посланички мандат у НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана