Регрутовање вехабија у центру Сарајева

Свјетлана Тадић
Регрутовање вехабија у центру Сарајева

Бањалука - Вехабијски покрет у БиХ регрутује све више сљедбеника, што показује и скуп у Босанском културном центру (БКЦ) у Сарајеву, који би требало да буде аларм за акцију власти против те појаве, оцијенили су стручњаци за безбједност и политичари у РС.

Јавна трибина под називом "Екстремизам, тероризам - обим и дефиниција" окупила је у суботу у БКЦ око 400 припадника вехабијског покрета. Организатори ове трибине су интернет сајт "Спашена скупина" и Удружење грађана "Ризнице добра", а предавачи су били декларисани припадници вехабијског покрета Нусрет Имамовић и Енес Чаушевић, који су пропагирали идеологију која се коси са Уставом БиХ.

Имамовић, који важи за неформалног вођу вехабијског покрета и који је привођен у оквиру акције "Свјетлост" у Горњој Маочи код Брчког и испитиван у вези са терористичким нападом на америчку амбасаду у Сарајеву, на трибини је позвао на успостављање друштва уређеног по шеријатском праву.

- Секуларисти су с обзиром на то да су држали читаво ово вријеме власт у својим рукама, преко власти и преко законодавства покушали стварно да раздвоје ислам од шеријата. Они који знају шта је ислам, знају да је то немогућа ствар, јер оно што се одвоји од шеријата неће се више звати исламом, је ли тако? - упитао је је Имамовић присутне.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је Имамовић позивом на успостављање друштва у БиХ уређеног по шеријатском праву изрекао оно што већина Бошњака мисли.

- Нажалост ниједан бошњачки политичар није рекао да се треба изборити са радикалним исламом. То што се све већи број вехабија регрутује у БиХ требало би да послужи као аларм свим институцијама - истакла је Мајкићева.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да се не смију унедоглед потцјењивати безбједносне пријетње које долазе из вехабијског покрета.

- Неколико извршилаца кривичних дјела која су оквалификована као тероризам били су припадници и поклоници овог покрета. Харис Чаушевић, који је извршио напад на полицијску станицу у Бугојну, те Мевлид Јашаревић, који је напао америчку амбасаду у Сарајеву, су примјери да безбједносне агенције у БиХ хитно треба да се мобилишу - рекао је Ћеранић.

Он је казао да је скандалозно да се мисионарски рад одвија у граду гдје је сједиште најважнијих безбједносних институција.

- Скуп у Сарајеву је чиста идоктринација одређених група младих и због тога га не треба потцијенити. Кроз оваква предавања се првенствено шире политичке идеје и циљеви, а не вјера - казао је Ћеранић.

Покушали смо да сазнамо ко је издао објекат вехабијским вођама, али су у БКЦ јуче рекли да нико из руководства није у згради.

Зеница

Трибина "Екстремизам, тероризам - облик и дефиниција" била је заказана за јуче у сали хотела "Рудар" у Зеници.

Удружење "Селам" позивало је заинтересоване да присуствују трибини на којој су предавачи такође Имамовић и Чаушевић. У хотелу се на телефон јуче нико није јављао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана