Путем комисија блокирају Савјет министара БиХ

Дарко Момић
Путем комисија блокирају Савјет министара БиХ

Бањалука - Функционери ХДЗ-а БиХ пронашли су нови, ефикасан начин да закоче рад Савјета министара БиХ и покажу незадовољство због избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, а да при томе њихови министри не буду директно оптужени за опструкције заједничких институција.

Након што се врх ХДЗ-а БиХ нашао на мети жестоких критика зато што се њихови министри нису појавили на двије сједнице Савјета министара БиХ, у врху ове странке су, према сазнањима “Гласа Српске” скренули пажњу својим људима да доношење одлука блокирају преко комисија и других тијела која припремају материјале за сједнице Савјета министара БиХ.

Тако се у четвртак на сједницама чак пет комисија које су требало да донесу одлуке о додјели средстава у износу од 5.400.000 КМ за пројекте из области спорта и културе није појавио ниједан хрватски представник, а сви су углавном кадрови ХДЗ-а БиХ.

Горан Ћосић, замјеник министра цивилних послова БиХ, из чијег гранта се додјељују поменута средства потврдио је за “Глас Српске” да се чланови комисија из реда хрватског народа нису појавили на сједници, као и да то није први пут послије избора да блокирају доношење одлука.

- Не знам чиме су мотивисани и не знам да ли на тај начин показују да могу да блокирају Савјет министара БиХ или су у питању неки други оправдани или неоправдани разлози, али без њих се не може донијети одлука. Заиста не бих да шпекулишем о мотивима, али је чињеница да се једноставно нису појавили на комисијама и то је све што могу да вам кажем - каже Ћосић.

Хрватски делегат у Дому народа БиХ Марио Караматић каже да се не ради о опструкцији због избора Жељка Комшића, већ о нечему другом.

- Зашто да се дозволи министру цивилних послова БиХ и замјенику предсједника СДА Адилу Османовићу да дијели средства када се не зна да ли ће СДА бити дио власти? Парламентарни рад је у хладном режиму и док се не конституише нова већина и постојећи Савјет министара треба да ради у хладном режиму - каже Караматић.

Ипак, саговорник нашег листа из Савјета министара тврди да је најбољи доказ да је ријеч о свјесној опструкцији то што су хрватски чланови долазили на сједнице комисија у периоду у којем хрватски министри нису долазили на сједнице Савјета министара, док је сада обрнуто.

- Када су министри из ХДЗ-а престали да бојкотују Савјет министара, њихови кадрови су престали да долазе на сједнице комисија. Најбоља потврда да је то све дириговано и договорено је чињеница да су чланови комисија углавном шефови кабинета министара и замјеника министара из ХДЗ-а БиХ - каже наш саговорник.

Када је ријеч о “спорним” пројектима за спорт и културу, наш саговорник објашњава да је требао комисије да бодују пројекте, након чега је Савјет министара у складу са досадашњом праксом имао задатак само да потврди и одобри оно што су предложиле комисије.

- Комисије одлуке доносе консензусом, тако да је без пристанка хрватских чланова немогуће донијети одлуку, а док комисије не донесу одлуке, оне не могу пред Савјет министара - објашњава наш саговорник.

Отказане сједнице

Сједнице Савјета министара БиХ које су биле заказане за 10. и 18. октобар нису одржане због недостатка кворума, јер на њих нису дошли министри из ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, Јосип Грубеша и Марина Пендеш.

Прва сједница Савјета министара БиХ послије општих избора одржана је 5. новембра и њој су присуствовали хрватски министри. Они нису објаснили зашто нису дошли на двије раније сједнице, а нису ни демантовали писање медија из Мостара који су као разлоге бојкота навели “вишемјесечне преваре, манипулације и отворено кршење договора СДА према хрватским колегама”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана