Прочитајте колике приходе и имовину имају судије и тужиоци у БиХ

klix.ba
Прочитајте колике приходе и имовину имају судије и тужиоци у БиХ

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) објавио је базу података о приходима те покретној и непокретној имовини 29 судија и тужилаца у Босни и Херцеговини.

Осим носилаца правосудних функција које бира и именује ВСТС, у бази су и подаци о четверо судија уставних судова које бирају надлежни парламенти.

Базу података чине информације о њиховом образовању и каријери, некретнинама, аутомобилима, уштеђевини и кредитима. На располагању су и информације о тужбама, судским и дисциплинским поступцима који су вођени или се воде против судија и тужилаца.

Новинари ЦИН-а су годину дана прикупљали документе из земљишних књига, регистара предузећа те податке о плаћама и накнадама из правосудних институција, као и кривичне пријаве, оптужнице и пресуде.

Према Закону о ВСТС-у, судије и тужиоци сваке године подносе овом вијећу финансијске извјештаје у којима наводе шта су током године радили и колико новца су за то примили. Извјештаји укључују информације о брачним друговима и дјеци с којом живе. Ти подаци никада нису били доступни јавности.

ЦИН је 2015. године затражио ове извјештаје, али ВСТС их је одбио доставити, уз образложење да би тиме могла бити повријеђена приватност ових особа. У Агенцији за заштиту личних података БиХ су ово сматрали злоупотребом права, наводећи да се институције неосновано позивају на заштиту личних података и доносе произвољне одлуке те да би требале цијенити јавни интерес и објавити ове информације.

ЦИН ће у наредном периоду базу допуњавати новим профилима судија и тужилаца.

Према објављеним подацима, актуелна суткиња у Суду БиХ и бивши главни тужилац  Тужилаштва КС Далида Бурзић у Суду БиХ мјесечно прима 3.800 КМ. Она је у Тужилаштву КС имала већа примања, односно 3.952 КМ мјесечне плате. Од некретнина посједује стан у Сарајеву вриједан 100.000 КМ, а и кредитно је задужена (58.559 КМ + 11.757 КМ).

Тужилац у Тужилаштву БиХ Дубравко Чампара прима 4.300 КМ мјесечне плате, а у бази података наведено је да његова супруга Маида има 3.000 КМ плате. Чампара је заједно са супругом власник два стана у Сарајеву и то стана од 86 м2 (вриједан 180.000 КМ) и гарсонијере од 26 м2 (вриједне 80.000 КМ).

Супруга Маида посједује викендицу и земљиште од 868 м2 у Трнову (вриједност 60.000 КМ) и гаражу у Сарајеву (вриједност 15.000 КМ). Како је наведено, Чампарина мајка Рабија Чампара власница је стана од 57 м2 у Сарајеву, гараже од 12 м2 у Сарајеву, викендице и земљишта од 479 м2 у Неуму и гарсонијере од 20 м2 у Сарајеву. Дубравко Чампара није кредитно задужен.

Бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић тренутно као државни тужилац прима 4.800 КМ плате, док је за вријеме вршења дужности главног државног тужиоца примао 5.200 КМ мјесечно.

Власник је стана од 71 м2 у Сарајеву чија је вриједност 105.000 КМ те стана у Тузли од 88 м2 за који није наведена вриједност. Његова мајка Елеонора Салиховић посједује стан од 58 м2 у Лукавцу и викендицу и земљиште од 1.120 м2 такође у Лукавцу. Горан Салиховић кредитно је задужен 5.000 КМ.

Базу података о приходима те покретној и непокретној имовини 29 судија и тужилаца у Босни и Херцеговини можете погледати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана