Пресретачи за пет дана “уловили” 437 возача

Анита Јанковић-Речевић
Пресретачи за пет дана “уловили” 437 возача

Бањалука - Црна “шкода” и “хјундаји”, специјална полицијска возила са уграђеним радарима, током првих пет дана рада забиљежили су 437 прекорачења брзине, а папучицу гаса највише је нагазио возач у Бањалуци који се кретао брзином од 167 километара на час.

Ова необиљежена возила Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, која су набављена с циљем веће безбједности у саобраћају и спасавања људских живота, присутна су на путевима Српске од 13. јуна.

У МУП-у Српске кажу да је од укупног броја прекршаја који је евидентирао радарски систем “Гатсо” у директним контролама полиције санкционисан 101 возач, док ће осталима прекршајни налози послати на кућну адресу.

Два пресретача у првих пет дана рада возаче су вребали на подручју полицијских управа Бањалуке, Приједора и Бијељине.

- На подручју Бањалуке  директном контролом санкционисано је 19 возача - истакли су у МУП-у. Према њиховим подацима, на подручју Полицијске управе Приједор, пресретачи су брзину кретања возила мјерили у доласку и одласку на дионици магистралног пута Омарска - Приједор - Нови Град гдје су снимили 128 прекршаја прекорачења допуштене брзине.

- У директној контроли полиције санкционисано је осам возача, а највећа брзина од 136 километара на час евидентирана је на дионици пута гдје је ограничење 80 километара на час - казали су у МУП-у Српске.

На подручју Полицијске управе Бијељина пресретачи су “уловили” 83 возача која су прекорачила дозвољену брзину.  

- У директној контроли је санкционисано 16 возача. Највећа брзина од 107 километара на час измјерена је у улици Мученика Романових у Бијељини, гдје је ограничење 50 - казали су у МУП-у РС.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић каже да се у Српској прекомјерна брзина посљедњих пет година идентификује као главни узрок саобраћајних несрећа са најтежим посљедицама, истичући да подаци о раду пресретача јасно показују колико домаћи возачи воле претјерати.

- Набавка пресретача је још један у низу добрих поступака. Стационарни радари су се показали као добро рјешење, али возачи су упознати са њиховим локацијама па обавезно смање брзину када им иду у сусрет, а сада са пресретачима постоји могућност да се контролише много шира лепеза возила - рекао је Јаћимовић и додао да пресретача највише треба да буде на магистралним и регионалним путевима, посебно на дионицима гдје су евидентиране црне тачке.

Модерне технологије

Миленко Јаћимовић каже да код возача није развијена свијест о посљедицама које могу узроковати велике брзине, те да је за то “кривац” савремена технологија израде аутомобила. 

- Данас су аута чак и средње класе направљена тако да се при брзини од 130 километара на час то уопште не осјети па многи са новијим аутомобилима претјерају са гасом - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана