Побијени Срби у Подрињу заслужују правду и вјечно сјећање

Крстина Ћирковић
Побијени Срби у Подрињу заслужују правду и вјечно сјећање

Братунац - Родбина убијених Срба, званичници РС и представници организација проистеклих из рата позвали су још једном да одговорни за злочин у Средњем Подрињу и Бирчу буду процесуирани и истакли да српске жртве никада не смију пасти у заборав.

У Братунцу је у суботу служен парастос за око 3.500 Срба које су прије 24 године побили припадници Армије РБиХ. Међу њима је и 69 мјештана сребреничких и братуначких села који су побијени на Петровдан 1992. године.

Помену су, између осталих, присуствовали предсједник РС Милорад Додик, посланици Народне скупштине и представници Владе РС, српски представници у институцијама БиХ, министар за рад и борачко-социјална питања у Влади Србије Александар Вулин, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и представници руске амбасаде и ОХР-а. Додик је рекао да је од кључне важности да српске жртве не буду заборављене.

- Уколико ми не будемо одлучни да наставимо обиљежавање страдања, нико други то неће учинити за нас. Нико не оправдава ни злочин који се десио у Сребреници, али боли чињеница што се на међународном плану фаворизује то страдање, а заборавља страдање Срба за које још нико није одговарао - казао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да се до слободе на овим просторима кроз историју увијек тешко долазило.

- Младе генерације морају бити опрезне и јединствене да се и њима не би дешавало све што се дешавало генерацијама кроз историју - рекао је Савановић.

Одајући у име Владе Србије почаст српским жртвама Вулин је истакао да за српску трагедију на овим просторима нико осим Срба нема слуха.

- Нико осим Срба не разуме бол и патњу ових људи, нико осим Срба не разуме да је свака жртва вредна тражења, саучешћа и разумевања бола - нагласио је Вулин и додао да се сваке године нада да ће се у Братунцу на обиљежавању годишњице страдања Срба појавити и представници других народа, прихватити одговорност и заклети се у своју дјецу да неће убијати ничију дјецу као што су представници српског народа и Србије показали да им је стало до других народа, других жртава и туђих рана и туђе муке.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић поручио је да одговорни за злочине почињене над Србима у Подрињу морају кад-тад бити процесуирани као гаранција да се неће поновити.

Изложба

У галерији "Прогрес" у Београду отворена је изложба о страдању Срба у Подрињу под називом "Подриње, некажњени злочин". Посјетиоци могу да виде фотографије масакрираних Срба, дјеце, жена и мушкараца из пет подрињских општина и друга потресна свједочанства о почињеним злочинима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана