Пантелија Ћургуз - Зечевић умијешан у експлозију на Маркалама

Глас Српске
Пантелија Ћургуз - Зечевић умијешан у експлозију на Маркалама

БAЊAЛУКA - Судски вјештак Хашког трибунала и Суда БиХ Берко Зечевић умијешан је у постављање минско-експолозивних направа на сарајевској пијаци Маркале током масакра 5. фебруара 1994. године, тврди предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

- Тим који је поставио експлозивне направе на Маркалама био је под надзором Зечевића, који се увијек појављивао на лицу мјеста у сличним ситуацијама, изјавио је Ћургуз Срни и додао да за то постоје бројни докази.

Рекао је да је Зечевић био на Маркалама 5. фебруара 1994. када је UNPROFOR радио увиђај и да је на лицу мјеста тумачио и тврдио да је граната испаљена са српских положаја.

Он је подсјетио да ниједан судски вјештак и експерт нити може, нити би хтио да на лицу мјеста, непосредно послије догађаја даје конкретан и стручан, а поготово не дефинитиван закључак.

Ћургуз каже да очевици тврде како се Зечевић тог дана свађао са балистичарима УН на лицу мјеста и да је о томе говорио и на Радио Сарајеву.

Берко Зечевић је, осим предмета "Маркале 1" и "Маркале 2", учествовао и у вјештачењу "предмета Тузланска капија" те у случају убиства бившег замјеника министра федералне полиције Јозе Леутара, гдје је поново на лицу мјеста изрекао мишљење и експертизу која је истрагу одвела у погрешном правцу, а случај је остао неријешен до данас.

Ћургуз је подсјетио да је одлуком тадашњег Предсједништва РБиХ од 17. јула 1992. године формиран Центар намјенске производње при Главном штабу оружаних снага Aрмије РБиХ, а да су носиоци тог пројекта били Фаик Куловић и Берко Зечевић.

Производња оружја за муслиманску војску организована је повезивањем малих радионица за ручну израду минско-експлозивних средстава.

Свједочење

Зечевић је јуче у Хашком трибуналу почео свједочење на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу. Одлуком Судског вијећа није прихваћен приједлог свједока да се његово свједочење, због здравствених проблема, ограничи на 180 минута, али је распоред рада у судници измијењен тако да ће чешће бити прављене паузе, како би Зечевић могао да се одмори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана