Ове седмице у судницама Караџић, Младић и Хаџић

Агенције
Ове седмице у судницама Караџић, Младић и Хаџић

Хаг - У Хашком трибуналу сутра ће бити настављена суђења некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу, преносе агенције.

Караџић, који се сам заступа пред судом, наставља са извођењем доказа одбране.

Најављено је да ће прво бити саслушан један нови свједок, а да ће затим исказ наставити експерт за балистику Зорица Суботић.

На листи нових свједока су Владимир Лукић, Дане Катанић, Светозар Косорић и Петар Ушчумлић.

Лукић је био представник Републике Српске при Унпрофору у Сарајеву, од почетка јула 1992. до средине децембра 1992. године и предсједник Владе Републике Српске, од јануара 1993. до августа 1994. године, док је 1995. године у својству стручњака учествовао у преговорима у Дејтону.

Дане Катанић је 1992. године постављен за предсједника Извршног одбора општине Скелани, док је Косорић, пензионисани потпуковник Војске Југославије и шурјак некадашњег команданта Дринског корпуса, генерала Радислава Крстића, у јулу 1995. године био начелник за обавјештајне послове у Дринском корпусу Војске Републике Српске.

Петар Ушчумлић био је преводилац за Посматрачку мисију УН и за холандски батаљон UNPROFOR-а, који је био задужен за заштићену зону Сребреница.

Ушчумлић ће, како се наводи у његовој изјави, оспоравати свједочење бившег помоћника команданта за безбједност и обавјештајне послове Братуначке бригаде Војске Републике Српске Момира Николића да је потпуковник и помоћник начелника за безбједност у Дринском корпусу Вујадин Поповић 12. јула 1995. године рекао да ће муслимански заробљеници бити убијени.

- Свједочење Момира Николића није тачно. Петар Ушћумлић никада није чуо никога да каже да ће заробљеници из Сребренице бити убијени - наводи се у изјави свједока.

На суђењу генералу Младићу доказни поступак наставља тужилаштво, а за ову недјељу као свједоци најављени су некадашњи командант

Друге романијске бригаде Војске Републике Српске Мирко Тривић, истражилац тужилаштва полицајац из Пољске Томаш Блашчик и један заштићени свједок.

На суђењу Горану Хаџићу, доказни поступак, такође, наставља тужилаштво.

У Хашком трибуналу данас је слободан дан због празника Духова, који се обиљежава као празник УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана